Zdravstveni radnici upozoravaju na uticaj delta soja na trudnice

Delta soj dominira širom svijeta, a zdravstveni zvaničnici u nekim zemljama upozoravaju na njegov uticaj na trudnice.

Nekoliko najviših zdravstvenih zvaničnika Engleske objavilo je zajedničko saopštenje u kom se trudnice pozivaju na vakcinaciju protiv koronavirusa.

Ukazali su na nove podatke koji pokazuju da je 98 odsto trudnica primljenih u bolnicu sa COVID-19 u toj zemlji od maja nevakcinisano.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) takođe je ranije rekla da se zaražene trudnice suočavaju sa povećanim rizikom od razvoja ozbiljnog oblika COVID-19 u poređenju sa onim ženama koje nisu trudne i koje su sličnih godina.

Jedna zabrinutost je da bi rizik mogao da bude još veći kod delta soja, za koji se pokazalo da je zarazniji i da može da prouzrokuje ozbiljniju bolest u odnosu na ranije varijante virusa.

Da li je delta soj opasniji za trudnice?

Najnoviji podaci koje je prikupio UK Abstetric Surveillance System (UKOSS) pokazali su da se broj trudnica sa COVID-19 kojima je potrebna hospitalizacija zbog delta soja u Velikoj Britaniji povećava, prenosi CNN.

„U poređenju sa originalnim sojem virusa, nova varijanta je prouzrokovala sve teže bolesti kod trudnica“, rekao je Endrju Šenan, profesor akušerstva na Kraljevskom koledžu u Londonu, u izjavi za britanski Naučni medijski centar. To je uključivalo potrebu za primjenu mehaničkih ventilatora, prijema na intenzivnu njegu i upalu pluća, za koju je veća vjerovatnoća da će se pojaviti u više od 50 odsto slučajeva, dodao je profesor.

Podaci koje je prikupio UKOSS pokazuju da je oko 33 odsto žena u bolnici sa COVID-19 imalo potrebu za mehaničkim ventilatorom, a da je 15 odsto trebalo intenzivnu negu.

Kakvi su rizici po bebe?

Prema aprilskom istraživanju objavljenom u JAMA Pediatrics, koje je pregledalo preko 2.000 trudnica u 43 medicinske ustanove u 18 zemalja, bebe rođene od majki zaraženih koronavirusom takođe su imale nešto veći rizik od prevremenog porođaja i niske porođajne težine.

Novi podaci koje je prikupio UKOSS pokazali su da je jedna od pet žena primljenih u bolnicu sa ozbiljnim simptomima COVID-19 prerano rodila, a vjerovatnoća porođaja carskim rezom se udvostručila. Jedna od pet beba rođenih od majki sa simptomima koronavirusa takođe je primljena u neonatalne jedinice.

Da li je vakcina sigurna za trudnice?

„Stotine hiljada trudnica širom svijeta su vakcinisane, bezbjedno i efikasno štiteći se na taj način od COVID-a i dramatično smanjujući rizik od ozbiljnih bolesti njihove bebe“, rekla je Džil Valton, izvršna direktorka Kraljevskog koledža babica u Velikoj Britaniji.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Zajednički komitet za vakcinaciju i imunizaciju u Velikoj Britaniji i Australijska tehnička savjetodavna grupa za imunizaciju savjetuju trudnice da se vakcinišu protiv COVID-19.

SZO kaže da bi trudnice trebalo da dobiju vakcinu u situacijama u kojima koristi od vakcinacije nadmašuju potencijalne rizike – na primjer, ako žive u područjima sa velikim brojem zaraženih.

Da li dojilje mogu da se vakcinišu?

SZO je preporučila i da žene koje doje treba da se vakcinišu i da žene ne bi trebalo da prestanu sa dojenjem zbog vakcinacije, jer je mala vjerovatnoća da će ona predstavljati bilo kakav rizik za bebu.

Izvor: AntenaM

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply