Tražiće angažman školskog policajca i zaštitara

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda preporučio je podgoričkoj Osnovnoj školi Sutjeska da za vrijeme trajanja nastave, između ostalog, zatvaraju školske kapije kako bi se onemogućio boravak osoba koje ponašanjem mogu da ugroze bezbjednost đaka. Iz škole su najavili da će se, u cilju poboljšanja bezbjednosti učenika, obratiti nadležnima kako bi se za predstojeću školsku godinu stvorili uslovi da se angažuje školski policajac, zaštitar kao i noćni čuvar.

To se navodi u mišljenju zamjenice zaštitnika Snežane Mijušković, nakon što je u prvoj polovini maja napadnut učenik VII razreda. Prema riječima učenikovog oca, pijani muškarac fizički je napao njegovog sina, da je dječak kako bi se zaštitio utrčao u školu, ali da je za njim došao i napadač koji ga je uhvatio za vrat. Napadač je mislio da ga je dječak snimao dok je vršio nuždu u školskom dvorištu.

Potom su dotrčali dežurna nastavnica i zamjenik direktora koji su zaštitili dijete, a kada je čovjek vidio da ga nije snimao, izašao je u dvorište gdje je nastavio da pije, opisao je situaciju otac učenika, dodajući da je njegovo dijete tog dana doživjelo stres. Predstavnici škole pozvali su policiju, predmet je predat tužilaštvu i postupak je u toku.

Mijušković je konstatovala da je učeniku povrijeđeno pravo na zaštitu od nasilja i bezbjednost u školskom okruženju.

Kada je riječ o pravilima u školi, postoje pravila ponašanja, koja su objavljena i na zvaničnom sajtu podgoričke OŠ. Jedno od pravila je da “u periodu izvođenja nastave u dvorištu škole mogu boraviti samo učenici i zaposleni”, te da “svi ulazi u školu za vrijeme izvođenja nastave moraju biti zaključani”. Pravilima se predviđa i da roditeljima i drugim strankama nije dozvoljeno samovoljno ulaženje u učionice i druge prostorije, da roditelj ili stranka po dolasku u školu obraća se dežurnom radniku ili učeniku, predstavlja se i navodi razlog dolaska.

“Činjenica da je bezbjednost učenika bila narušena, kada je napadnut u školi od strane nepoznatog lica, što nije u skladu sa politikom zaštite djece i njihove bezbjednosti. Reakcija osoblja škole uslijedila je na vrijeme i na taj način spriječene su mnogo teže posljedice. Podsjećamo da su obrazovno-vaspitne ustanove mjesta gdje djeca provode većinu svog vremena i gdje treba da budu bezbjedni, sigurni i zaštićeni”, navodi se u zaključnim ocjenama Mijušković i dodaje da se ne smije događati da nepoznato lice u školi napadne učenika.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply