Za djecu iz zemalja pogođenih poplavama besplatno ljetovanje u Crnoj Gori

Vlada Crne Gore odlučila je da obezbijedi besplatano ljetovanje za devedesetoro djece iz Njemačke, Holandije i Belgije odnosno područja u tim zemljama koja su nedavno bila pogođena katastrofalnim poplavama.

“Izražavajući saosjećanje solidarnost sa građanima tih država u saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodile taj dio Evrope, Vlada je odlučila da obezbijedi smještaj, na bazi punog pansiona, za ljetovanje devedesetoro djece (po trideset iz navedenih država), u nekom od odmarališta koja su u državnom vlasništvu, u periodu od sedam do deset dana”, saopšteno je iz Vlade.

Očekuju da navedene države odrede koordinatore i/ili staratalje, koji će biti odgovorni za djecu tokom njihovog boravka u Crnoj Gori, dok će troškove njihovog smještaja snositi Crna Gora.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je zaduženo da, za ljetovanje djece obezbijedi iz tekuće budžetske rezerve okvirni iznos od 30.000 eura, kao i da koordinira njihov boravak u Crnoj Gori.

Podsjećaju da je usljed posljedica snažnog nevremena i nezapamćenih poplava koje su zadesile Saveznu Republiku Njemačku, stradalo skoro 200 ljudi, a mnogi se i dalje vode kao nestali. Nevrijeme i obilne kiše su, podjećaju, zahvatile i Kraljevinu Belgiju, gdje je stradalo više od 30 ljudi. Desetine hiljada ljudi ne može da se vrati svojim domovima, a mnogi su ostali bez struje i vode za piće. Holandija, takođe, trpi teške posljedice ove prirodne katastrofe.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply