#UčiDoma ne radi, ne zna se zašto

Video sadržaji #Učidoma, platforme koja je s početkom epidemije koronavirusa, kad je nastava iz učionica preseljena u domove đaka, kreirana kao podrška sistemu obrazovanja, nedostupni su, a iz Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta, nisu objasnili šta je razlog. Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, prekršena su autorska prava.

Kada korisnik pokuša da putem vebsajta www.ucidoma.me dođe do video lekcija, koje su objavljene na pripadajućem YouTube kanalu, dobija poruku da je korisnički nalog ukinut.

Na YouTube-u se kao razlozi za ukidanje kanala ili naloga, pored ostalog, navodi kršenje smjernica, odnosno uslova za pružanje usluga (uzastopno objavljivanje uvredljivih, uznemirujućih videozapisa ili komentara i/ili onih koji šire mržnju); gruba zloupotreba poput širenja neželjenog sadržaja ili pornografije…YouTube nudi i mogućnost korisnicima da, ukoliko smatraju da je nalog ukinut greškom, upute žalbu…

Vijesti su Ministarstvu sredinom sedmice uputile pitanja u vezi s problemima u radu platforme. Ptanja o ovoj temi je uputilo i udruženje Roditelji, nakon to su nas roditelji obavijestili da ne funkcioniše. Jedna od majki je kazala da je njeno dijete željelo da nastavi sa učenjem ruskog jezika ali da ne može da pristupi sadržajima ni na sajtu ni na YouTube-u..

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta nisu odgovorili zbog čega video materijali nisu dostupni na vebsajtu ucidoma.me i pripadajućem YouTube kanalu, nisu odgovorili i da li su uopšte i šta preduzeli da sadržaji budu ponovo dostupni – ukoliko je plan da se platforma i dalje koristi. Iz tog resora Vijestima nisu odgovorili i da li eventualno postoje dogovorene finansijske obaveze prema nekom od učesnika u projektu i da li su te obaveze ispoštovane.

Nakon početka epidemije u martu prošle godine kreiran je vebsajt www.ucidoma.me, a lekcije u čijem je snimanju učestvovalo preko 100 predavača, emitovane su na televiziji i bile dostupne na Youtube kanalu “Uči doma”. Crnogorski đaci nastavu od kuće pratili su već od 23. marta.

Projekat #UčiDoma rezultat je saradnje tadašnjeg resora prosvjete i partnera, među kojima je Amplitudo. Pored organizacije snimanja i produkcije, ta kompanija iz Podgorice uradila je i veb platformu, a u najavi je bila i izrada aplikacije… Iz Amplituda su resoru prosvjete predali sve naloge i, u tom smislu, ta kompanija nema odgovornost za objavljeni sadržaj.

Projekat #Učidoma ocjenjivan je kao jedan od najpozitivnijih primjera kako se kriza koristi kao prilika.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply