Stigle vakcine protiv hepatitisa B

Vakcina protiv hepatitisa B, koja je nedostajala već neko vrijeme, isporučena je danas domovima zdravlja u Podgorici. Kako je saopšteno iz zdravstvene ustanove Montefarm, tokom ove sedmice vakcina će biti distribuirana i u ostale crnogorske opštine.  

„U skladište MONTEFARM-a stigla je vakcina Engerix B- proizvođača GlaxoSmithKline. Distribucija vakcine je već počela, danas je dostavljena domovima zdravlja u Podgorici, dok će tokom ove sedmice prema ustaljenom rasporedu relacija biti isporučena i ostalim opštinama na teritoriji Crne Gore“, saopštili su iz Montefarma.

Podsjetili su da do povremenog nedostatka vakcine protiv hepatitisa B dolazi iz razloga što u Evropi postoji samo jedan proizvođač -GlaxoSmithKline, s tim što je dodatno i situacija sa COVID-19 neminovno uticala na proizvodnju i distribuciju Engerix-a B.

Vakcina protiv hepatitisa B u obaveznom je kalendaru vakcinacije i daje se djeci u prvoj godini života u tri doze. Prve dvije doze primaju se u razmaku od mjesec, a treća šest mjeseci nakon prve doze. Nestašice ove vakcine bile su česte i prije pandemije koronavirusa, a u posljednjih godinu i po nabavljene su u više navrata, ali očigledno u nedovoljnoj količini. Mnogi roditelji tvrde da njihova djeca već mjesecima čekaju da dobiju ovu vakcinu, jer i kada saznaju da je stogla u domove zdravlja, često u tako kratkom roku ne uspiju ni da zakažu pregled i vakcinaciju.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply