Pripreme za novu školsku godinu u toku, analiza prethodne još traje

Foto: UNICEF CG/ D. Miljanić

Pripreme za narednu školsku godinu, koja počinje 1. septembra, su u toku, a uporedo sa tim još traje analiza prethodne. To je saopšteno portalu Roditelji iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, bez preciznijih informacija šta te pripreme podrazumijevaju, niti kada će biti poznato koje greške se moraju izbjeći u susret otvaranju škola u septembru. Sve aktivnosti Radne grupe formirane krajem prošle godine sa ciljem da prati tok školske godine i radi na planiranju nove obustavljene su još prije nekoliko mjeseci, bez zvaničnih informacija o razlozima, niti o daljim planovima.

„Rad Radne grupe je privremeno obustavljen do formiranje nove. Analiza prethodne školske godine je u proceduri, a o zaključcima ćemo nakon što bude u cjelosti završena. Svi podaci će biti dostupni i javni“, istakli su iz Ministarstva prosvjete odgovarajući na pitanje da li je urađena analiza prethodne školske godine, šta su uočeni nedostaci, odnosno situacije koje bi trebalo izbjeći u narednoj.

Iako je u Radnoj grupi, još prije nekoliko mjeseci dogovoreno da se sprovede anketa među roditeljima, djecom i nastavnicima, koja bi ukazala na sve dobre i loše strane prošle školske godine, iz resora prosvjete nijesu mogli odgovoriti šta se desilo sa tim dijelom posla.

Bez opreme i interneta 5.000 đaka

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je, nakon informacija dobijenih iz škola početkom drugog polugodišta, potvrdilo da čak 5.000 djece nema uslova za praćenje nastave na daljinu, odnosno ne posjeduje opremu potrebnu za to ili internet. U ruralnim područjima Crne Gore i dalje ima područnih odjeljenja čiji učenici često ostaju bez signala i struje.

„Ministarstvo je u saradnji sa stalnim saradnicima i međunarodnim partnerima pokrenulo postupak za obezbjeđivanje računarske opreme đacima koji nemaju uslove za praćenje online nastave“, kazali su ukratko iz tog resora.

Vlade da donesu hitne mjere

U suret novoj školskoj godini evropski ogranak Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF i UNESCO pozvali su vlade da iskoriste period ljetnjeg raspusta i hitno usvoje pakete mjera, koje bi obezbijedile da škole ostanu otvorene, bez obzira na epidemijsku situaciju. Kao neke od predloga naveli su mogućnost organizovanja testiranja u školama, u slučaju pojave klastera i povećanog broja oboljelih. Saglasni su da, u slučaju COVID krize, škole treba da budu posljednje koje će se zatvarati, jer su takve odluke tokom prošle školske godine dovele do negativnog uticaja na obrazovanje i socijalnu i mentalnu dobrobit djece i mladih.

„Ne možemo da dozvolimo da djeci budu uskraćeni obrazovanje i razvoj zbog pandemije“, poručili su iz SZO, uz ocjenu da škole treba zatvarati samo u slučaju “eksplozije broja zaraženih ili ako širenje zaraze ne može da se kontroliše nekom drugom mjerom”.

Ne smiju se ponavljati greške

Povodom predstojeće školske godine, udruženje Roditelji se početkom sedmice obratilo predsjedniku i potpredsjedniku Vlade Crne Gore, tražeći od njih da odmah preuzmu koordinaciju organizovanja predstojeće školske godine i donesu hitne mjere koje će nadležna ministarstva realizovati.

„Svjesni smo činjenice da se sa sigurnošću ne može znati na koji način će se odvijati epidemijska situacija u zemlji, ali se na osnovu pređašnjeg iskustva mogu osmisliti scenariji ko će biti spremni za školsku 2021/22. godinu kako bi negativne posljedice na obrazovanje bile svedene na minimum. Ne smijemo ponavljati greške i otvaranje škola i organizaciju nastave prepustiti slučaju“, istakli su iz udruženja Roditelji u dopisu upućenom Vladi.

O ovoj temi, smatraju u udruženju, mora biti postignut široki konsenzus, jer ponavljanje loših poteza u ovoj osjetljivoj oblasti bilo bi veoma opasno.

Dopisu upućenom predjedniku i potpredsjedniku Vlade prethodilo je nekoliko obraćanja udruženja Roditelji Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply