Narednog četvrtka info sesija za roditelje

Online info sesija za roditelje djece koja pohađaju škole u Crnoj Gori biće održana u četvrtak 15. jula u 18 časova, u okviru projekta Unapređivanje kvaliteta i inkluzivnosti obrazovanja u digitalnom okruženju, koji sprovodi Zavod za školstvo Crne Gore, u saradnji sa UNICEF-om. Biće to prilika da se roditelji/staratelji, svojim mišljenjem o organizaciji nastave i predlozima, uključe i ukažu na probleme sa kojima se djeca susrijeću i posljedicama nastave na daljinu koje bi trebalo prevazići.

Organizatori očekuju da će upravo zapažanja roditelja i njihove sugestije biti veoma korisni u sprovođenju ovog projekta, posebno ako se uzme u obzir prethodna školska godina koja je protekla u znaku online nastave.

Cilj projekta je da se, nakon pandemije i vraćanja u normalne tokove, izgradi obrazovni sistem otporan na krizu, koji bi obezbijedio  kvalitetan pristup obrazovanja za svu djecu na isti način.

To je, kako navode u Zavodu za školstvo, veoma zahtjevan i složen proces koji treba da osigura veći stepen pripremljenosti za buduće potencijalne krize i značajno doprinese unapređenju inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja za svu djecu.

„Realizacija ovog projekta će u značajnoj mjeri ublažiti jaz koji je nastao tokom COVID – 19 pandemije, kako u pogledu ujednačavanja kvaliteta obrazovanja, tako i u pogledu jednakosti“, naveli su iz Zavoda za školstvo, ističići da će, baš iz tog razloga, poseban fokus biti usmjeren na djecu iz ranjivih grupa.

Planirana je i izrada Vodiča za unapređivanje kvaliteta i inkluzivnosti obrazovanja u digitalnom okruženju, koji će u značajnoj mjeri olakšati realizaciju nastave i učenja. Projektom je takođe predviđena i izrada okvira za podršku ranjivoj djeci.

„Te smjernice će pružiti podršku školama, nastavnicima i roditeljima u cilju lakšeg uključivanja učenika, koji spadaju u ranjive grupe, u proces nastave i učenja preko digitalne platforme. Biće organizovana i obuka za 1.200 nastavnika, koji će imati priliku da se kroz tri dvodnevna modula edukuju za korištenje digitalne platforme“, najavili su iz Zavoda za školstvo, uz poziv roditeljima/starateljima da se uključe i daju doprinos stvaranju boljih uslova za obrazovanje svoje djece.

Roditelji koji su zainteresovani da prisustvuju online info sesiji treba da popune prijavni formular https://forms.gle/55wSwwViEEFZ3CMG9. Preko mail adrese biće im proslijeđen link za uključenje. O projektu će na sesiji govoriti predstavnici Zavoda za škosltvo i UNICEF-a, ali i nastavnika. Nakon toga, biće organizovana diskusija.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply