Asistenti u nastavi ipak ostali bez ugovora za jul i avgust

Škole neće potpisati ugovore sa asistentima u nastavi za jul i avgust, naredba je Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Iz tog resora uputili su ponovni dopis direktorima škola, u kojem su ih obavijestili da se odluka o produženju ugovora zaposlenima na određeno ne odnosi na asistente.

Iz resora Vesne Bratić nedavno su direktorima uputili dopis kojim su im predočili novinu – da sa zaposlenima kojima ističe ugovor 30. juna potpišu zaseban za jul, a po isteku i za avgust. Neki od njih su tu naredbu protumačili na način da važi i za asistente u nastavi, pa su sa njima potpisali ugovore, ali su ih ubrzo poništili. Svako je počeo na svoj način da tumači odluku koja je donijeta na zahtjev Sindikata prosvjete i Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta. Pojedini asistenti su negodovali, ali i upozorili na propust da im nijesu isplatili platu za septembar, kada nije radila škola, jer je počela od oktobra. Mjesec septembar su, objašnjavaju oni, odradili subotama.

Ostali i bez naknade sa Biroa

Neki od njih su juče kazali Pobjedi da im je problematično što nijesu radili u septembru, jer, kako navode, ne mogu da dobiju ni naknadu od Biroa. Ističu da je kriterijum devet mjeseci rada za godinu i po.

U jučerašnjem dopisu Ministarstva precizirano je da ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja nemaju nastavu, odnosno ljetnja dežurstva, te da s toga nema potrebe da se angažuju asistenti u nastavi.

„Ukoliko se, ipak, pojavi opravdana potreba za angažovanjem nekolicine asistenata u nastavi neophodno je Ministarsvu dostaviti jasan zahtjev za angažovanje određenog lica“, poručili su iz resora ministarke Bratić.

Ugovor na određeno vrijeme za mjesec jul i avgust ne odnosi se na medijatore. Zaposleni koji ne ostvaruju pravo na zaključivanje ugovora za jul i avgust imaju pravo na naknadu štete po osnovi neiskorišćenog godišnjeg odmora.

Predsjednica Udruženja društvene grupe predmeta Stanka Vukčević kazala je za Pobjedu da asistenti imaju pravo na godišnji odmor ako ga nijesu iskoristili do kraja juna. Ne daje im se rješenje o korišćenju godišnjeg odmora jer to nije više radni odnos, već se daje rješenje o naknadi štete za neiskorišćeni odmor.

„I to za onoliko mjeseci koliko je radio u kalendarskoj godini, izlazi oko deset radnih dana“, navodi ona.

Iz Ministarstva ističu da zaposleni koji zaključe ugovore za mjesece jul i avgust godišnje odmore koriste u julu.

Zaključuju da se produžavaju ljeti ugovori onima koji su primljeni na osnovu konkursa, kao i na 30 dana iz razloga neraspisivanja konkursa. Onima koji su angažovani kao zamjena se produžava ugovor samo ukoliko je navedeno radno mjesto slobodno, odnosno ukoliko se onaj koga su mijenjali vratio sa odustva.

Sve više djece kojima je potrebna pomoć

Asistenti u nastavi su se od početka ove godine u više navrata obraćali nadležnima u Ministarstvu, tražeći regulisanje radnog statusa. Na zahtjev više od 200 njih, upućen u aprilu, iz resora prosvjete su odgovorili da ne treba miješati angažman asistenata sa poslovima koje obavlja nastavnik, stručni saradnik.

Obrazložili su da bi njihov zahtjev tražio i promjenu Zakona o vaspitanju i obrazovanja djece sa posebnim potrebama, što su asistenti uostalom i zatražili.

U posljednjih nekoliko godina u Crnoj Gori na poslovima asistenata je angažovano oko 320 osoba i taj broj se, kako tvrde oni, ne mijenja.

“Svjedoci smo da se svake godine broj djece kojima je potrebna pomoć asistenta povećava”, poručili su tada asistenti.

I Akcija za ljudska prava (HRA) je prošlog mjeseca uputila ministarki prosvjete i članovima Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama. Na taj način tražili su da se omogući trajno zapošljavanje asistenata i time unaprijedi kvalitet inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori.

„Prema članu 30a važećeg Zakona, asistenti u nastavi mogu samo da zasnuju radni odnos na određeno vrijeme i to ’najduže do kraja nastavne godine’. Tako više od tri stotine asistenata svake godine u junu, na kraju školske godine, ostaje u neizvjesnosti, jer ne znaju hoće li ponovo zaključiti ugovore u septembru“, naveli su u saopštenju iz HRA.

Pojasnili su da asistenti ostaju i bez prihoda za vrijeme školskog raspusta, za razliku od svih drugih zaposlenih u vaspitno-obrazovnim ustanovama, te da su to sve razlozi da asistenti odustaju od posla u prosvjeti, iako mnogi već imaju „dragocjeno višegodišnje iskustvo“, a da to negativno utiče na djecu i kvalitet inkluzivnog obrazovanja.

Iz HRA su tada istakli da je Savjet Evrope u nedavnoj Rezoluciji o primjeni Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina za Crnu Goru (CM/ResCMN(2921)14) preporučio vlastima „da obezbijede da asistenti u nastavi budu zaposleni na osnovu sigurnih, dugoročnih ugovora“.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply