SZO: Vlade da donesu mjere kojima će izbjeći zatvaranje škola

Foto: UNICEF CG/Duško Miljanić

U školama bi trebalo raditi PCR ili antigenske testove kako bi se izbjeglo vraćanje na online nastavu u slučaju novog talasa epidemije koronavirusa, preporučio je danas evropski ogranak Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Direktor evropskog ogranka SZO Hans Kluge istakao je da ljetnji mjeseci pružaju priliku vladama da uvedu paket mjera koje će doprinijeti smanjivanju stope zaraze i izbjegavanju zatvaranja škola.

U zajedničkom saopštenju sa UNESCO-om i UNICEF-om ocjenjuje se da je zatvaranje škola “negativno uticalo na obrazovanje i socijalnu i mentalnu dobrobit djece i mladih”.

Testiranje u školama bi moglo da se preporuči u slučaju klastera u nekoj ustanovi, ali Svjetska zdravstvena organizacija smatra da testiranje može da se preporuči čak i u odsustvu simptoma kod učenika i zaposlenih.

„Ne možemo da dozvolimo da djeci budu uskraćeni obrazovanje i razvoj zbog pandemije“, poručio je Kluge.

SZO smatra da zatvaranje škola treba da bude krajnja mjera i to samo u slučaju “eksplozije broja zaraženih ili ako širenje zaraze ne može da se kontroliše nekom drugom mjerom”.

Ta institucija UN juče je upozorila da se u Evropi povećava broj novozaraženih koronavirusom i to delta sojem koji je zarazniji.

Izvor: Beta

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply