Dječiji tricikli za zabavu i aktivno djetinjstvo

Tricikli su već godinama među najpopularnijim, omiljenim igračkama za veliki broj djece ali i roditelja – mjesecima mogu služiti za zabavu i vožnju, ali i biti sjajan način da namlađi razvijaju motoričke funkcije i vještine. Mnogi roditelji smatraju ih mnogo praktičnijim od kolica, koja često mogu biti glomazna, a i neinteresantna za djecu.

Iako je u viševjekovnoj istoriji ovih prevoznih sredstava zabilježeno da su nastala još 1789. godine kao izum dvojice francuskih pronalazača, kao i da su kasnije korišteni za vožnje starijih osoba, danas su postala dio opreme namijenjene djeci.

Od jednostavnih verzija, pa do najmodernijih koje se mogu transformisati i „rasti“ uz djecu, za tricikle je od presudnog značaja da budu stabilni i bezbjedni. Uz precizne preporuke proizvođača, važno je da roditelji i sami procijene da li je njihovo dijete zaista spremno za korišćenje tricikla. I ljekari preporučuju ovaj vid aktivnosti za najmlađe, jer kao i kod bicikla samostalna vožnja utiče na jačanje mišićnog tonusa, posebno nogu. Pošto je korišćenje pedala jedna od osnovnih fizičkih vežbi, ona aktivira cirkulaciju i povećava broj otkucaja srca, a sve to će, kako navode pedijatri, učiniti da se razvija pravilno.

Osim što doprinose zdravim aktivnostima najmlađih i razvoju njihovih motoričkih vještina, tricikli pružaju djeci i osjećaj nezavisnosti i pomažu im da izgrade samopouzdanje. Pored očigledne razlike između ove igračke i bicikla koja se ogleda u broju točkova, tricikli su zbog manje visine i većih točkova prilagođeni i mlađoj djeci koja još nijesu savladala balansiranje.

U uzrastu, kada djeca već stabilno sjede, pa i hodaju, ali još nijesu vična samostalnoj vožnji, mnogi roditelji često koriste tricikle umjesto kolica. Saglasni su da djeca to rado prihvataju, a tricikli su u mnogim situacijama praktičniji izbor.

Izbor ovih proizvoda veoma je bogat, a različite su i cijene zavisno od karakteristika, kvaliteta i dodataka. Neke tricikle, poput onih koje proizvodi Smart Trike, mogu koristiti djeca već od devetog mjeseca života. Njihove proizvode, kako tvrde u Kidslandu u kojem ih možete kupiti, odlikuju kvalitet, sigurnost, izdržljivost i kompaktnost.

Već kada beba napuni devet mjeseci neki tricikli, poput SmarTfold modela, mogu se koristiti kao kolica. Imaju poseban naslon za noge, a tada roditelj u potpunosti upravlja triciklom. Već sa godinu dana, oslonac za noge se može skinuti, pa će dijete imati osjećaj da samo vozi tricikl, iako to i dalje čine roditelji. Još potpuniji osjećaj “prave vožnje” ovakvi tricikli pružaju djeci, nešto kasnije, kada možete skinuti i tendu – zaštitu od sunca. U uzrastu od dvije godine, kako preporučuju proizvođači, na nekim modelima, poput SmarTfolda, moguće je pritiskom na samo jedno dugme koje s enalazi na točku omogućiti da dijete upravlja volanom, iako će roditelj i dalje gurati tricikl, a već tada dijete može početi i da vježba korišćenje pedala. Kada dijete napuni skoro tri godine, tricikl se može transformisati u klasični, jer se sklapa ručka za guranje i potpuna kontrola nad volanom i pedalama se predaje mališanu.

“Inovativna tehnologija bazirana je na nauci sa ciljem da djetetu dozvoli jedno „prirodno“ odrastanje koje svakako podrazumijeva aktivnost i pokret. Ovi višestruko nagrađivani tricikli zaista su odlični za razvoj motorike kod djece, a ono što je veoma bitno, sigurnost je na prvom mjestu. Česta karakteristika ovih baby vozila koju čujemo jeste luksuzni, a to svakako jesu, kako vrhunskim  urbanim dizajnom , tako i performansama – i možemo slobodno reći,  igračka koja raste zajedno sa djetetom”, poručuju iz Kidslanda.

Raznovrstan je izbor i modela koji se takođe mogu transformisati, ali najčešće u samo dvije varijante – sa ručkom za guranje i kao običan tricikl. Nijesu zaboravljeni ni blizanci, pa je u prodaji i model tricikala namijenjen njima.

Najjednostavniji je klasični model tricikla sa pedalama koji je i najpovoljniji za roditeljski budžet. Namijenjen je starijoj djeci koja već samostalno mogu da koriste ovu igračku. Samostalna vožnja tricikla razlog je i za nove brige roditelja, jer prvenstveno treba brinuti o bezbjednosti najmlađih. Iz tog razloga ne treba ni žuriti sa kupovinom, već poštovati preporučeni uzrast za korišćenje proizvoda, ali i imati u vidu spremnost djetete, njegovu spretnost i motoričke vještine. Većina djece spremna je za vožnju tricikla oko treće godine, a na roditeljima je izaberu bezbjedno mjesto, daleko od automobila i drugih opasnosti. Osim izbora modela tricikla koji je stabilan, kako se ne bi prevrnuo, prepuručuje se i korišćenje zaštitnih kaciga makar dok djeca ne usavrše vožnju.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply