Službenici Centra ne mogu prekinuti izvršenje presude, sudski izvršitelj nije bio prisutan

Službenica Centra za socijalni rad Podgorice koja je, na poziv policije, izašla na teren prilikom hapšenja T.B. i oduzimanja djece, prema kojima je tom prilikom neprilično postupano, nije bila u mogućnosti da prekine izvršenje sudske presude, jer za to nema zakonskih mogućnosti, istakla je direktorica CSR-a Marija Popović, uz objašnjenje da su to mogli učiniti samo sudija ili sudski izvršitelj, koji nijesu ni prisustvovali spornom događaju.

Prema njenim riječima, radnica Centra je nekoliko puta skrenula pažnju policijskim službenicima da su djeca pod stresom i da postupaju sa posebnom pažnjom.

“Naši radnici nemaju zakonsku mogućnost da prekinu izvršenje sudske presude. Ovo je u nadležnosti postupajućeg sudije ili sudskog izvršitelja, koji u ovom slučaju nisu bili prisutni, iako su bili u obavezi.

U Centru za socijalni rad smatraju da je u ovom slučaju izostala dobra koordinacija među ustanovama i da ova saradnja mora biti u budućnosti poboljšana i dobro osmišljena.

„Naša radnica nije vršila prisilu nad djecom, jer čujemo u javnosti da se ona vidi na snimku da odvodi djecu. Oštro osuđujemo bilo kakav vid nasilja nad djecom i prijavljujemo svako nasilje za koje smo u saznanju bilo kojim putem, tako smo postupili i u ovom slučaju. Službenici naše ustanove su obavezni da se pridržavaju cjelokupne zakonske legislative u vezi sa socijalnom i dječjom zaštitom, posebno štiteći prava djece“, rekla je Popović.

Dodala je da su svjesni da je događaj od 17. juna duboko uznemirio crnogorsku javnost i izrazila žaljenje nad stresnim iskustvom koje su djeca doživjela.

 Službenica Centra za socijalni rad je, kako je navela Popović u reagovanju, bila pozvana od policijskih službenika telefonskim putrem, radi prisustva dok se T. B. hapsi, a dogovoreno je da će majka, kao njihov takođe zakonski zastupnik, preuzeti brigu i staranje o djeci dok se on nalazi na izdržavanju kazne zatvora.

„Iako u ovom momentu nismo znali razlog hapšenja, jer se izvršenje dešavalo nakon radnog vremena Centra za socijalni rad. T. B. je uhapšen po izvršnoj presudi Osnovnog suda, zbog odbijanja oca da dozvoli djeci kontakt sa majkom u dugom vremenskom periodu“, navela je Popović, osudivši „sprovođenje sudskog izvršenja bez potrebnog senzibiliteta u prisustvu djece, kao i bez prisustva svih nadležnih ustanova i bez njihove unaprijed osmišljene koordinacije“.

Prema njenim riječima, potrebno je da se osigura da se prilikom sprovođenja sudskih presuda odradi odgovarajuća profesionalna priprema i plan sa ciljem zaštite najboljeg interesa djece.

Odsjek za inspekciju socijalne i dječje zaštite je, kako je dodala, izvršio nadzor nad predmetom.

„Pokrenuti su postupci radi utvrđivanja eventualne odgovornosti svih službenika, proces je u toku ispitivanja i sankcionisaće se svako postupanje van naše zakonske regulative. Zbog zaštite djece i medijske propagande izvršena je zamjena postupajućeg voditelja slučaja na predmetu, kako bi se isključila mogućnost subjektivne procjene situacije“, naglasila je Popović, dodajući da slučaj djece njihova ustanova prati od 2018. godine.

Voditeljka slučaja je, kako je kazala Popović, pratila porodicu i preduzimala potrebne radnje i mjere iz domena socijalne i dječje zaštite.

„U vezi sa snimkom koji kruži internetom od 17. juna, izražavamo duboko žaljenje zbog zloupotrebe djece na način što se snimaju, a potom se sadržaj dijeli putem interneta, bez saglasnosti roditelja ili staratelja što je protivzakonito, a što dodatno etiketira i traumatizuje djecu“, kazala je Popović.

Ona je ocijenila da smo svi u obavezi da zaštitimo djecu od štetnih uticaja medija i javnosti, što im je zagarantovano i pravima Ujedinjenih nacija.

„Djeca se redovno posjećuju i pruža im se psihosocijalna podrška, sa čim će se aktivno nastaviti u narednom periodu. Djeca imaju pravo i na majku i na tatu i obezbijediće se pomoć i podrška pri kontaktu sa oba roditelja. Slučaj se u našem Centru za socijalni rad i dalje pomno prati, a stručni radnici će nastaviti da preduzimaju sve raspoložive mjere i radnje iz svojih nadležnosti“, zaključila je Popović.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply