Roditelji protiv predloga da se đaci OŠ “Vladimir Nazor” razdvoje u dvije škole

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta predložilo je da učenici podgoričke OŠ “Vladimir Nazor” od septembra privremeno pohađaju nastavu u školama “Savo Pejanović” i “Marko Miljanov”, dok su predstavnici Savjeta roditelja te ustanove ostali pri stavu da se djeca ne razdvajaju i da časovi za sve razrede budu organizovani na istom mjestu. O svemu tome bilo je riječi na danas održanom sastanku predstavnika Savjeta roditelja sa direktoricom Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje, Slavicom Ilinčić i direktoricom Direktorata za tercijalno obrazovanje Nedom Ojdanić.

 “Na sastanku se razgovaralo o mogućim načinima prevazilaženja poteškoća u organizaciji i održavanju nastave, nakon što je struka procijenila da OŠ „Vladimir Nazor“ nije bezbjedna za dalje funkcionisanje zbog nestabilnosti objekta. Ilinčić je istakla da je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta omogućilo sredstva za izgradnju nove škole, ali da je bezbjednost učenika ključni prioritet i da, u međuvremenu, treba pronaći alternativna rješenja za bezbjedno organizovanje dalje nastave”, saopšteno je iz Ministarstva.

Dodaje se da je predložena mogućnost da se nastava za prvih pet razreda ove škole organizuje u OŠ „Savo Pejanović“, dok bi se nastava za šesti, sedmi, osmi i deveti razred održavala u OŠ „Marko Miljanov“.

“Predstavnici roditelja, koji su istakli da su distancirani od bilo kakve politizacije slučaja, iznijeli su zahtjev da sva djeca idu u jednu školu i da se ne razdvajaju. U tom smislu, kao mogući objekat organizovanja nastave, razmatrana je kasarna u Maslinama koju roditelji učenika vide kao prihvatljivo i moguće prelazno rješenje”, navodi se u saopštenju. 

Predstavnici Ministarstva i roditelja su se na sastanku saglasili da je obostrani interes pronalazak najboljeg mogućeg rješenja za dobrobit djece i da tekuću poteškoću treba blagovremeno rješavati.

Predstavnici Savjeta roditelja OŠ “Vladimir Nazor”danas su se sastali i sa gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem, kako bi razgovarali o problemu postojećeg objekta ove obrazovano-vaspitne ustanove.

“Imajući u vidu značaj ovog pitanja za cjelokupnu društvenu zajednicu, Vuković je, prilikom nedavnog obilaska podgoričkog naselja Masline, pozvao nadležno Ministarstvo da učini prvi korak u cilju prevazilaženja ovog problema. U ime Glavnog grada, izrazio je spremnost da sudjeluje u pronalaženju adekvatnog rješenja, no reakcija nadležnih je izostala. Gradonačelnik je upoznao predstavnike Savjeta roditelja da je namjera Glavnog grada bila da, uz podršku jednog broja partnera, obnovi objekat. Nažalost, Glavni grad je, nezvaničnim putem, došao do informacije da ovaj objekat nije za obnovu, već za rušenje. Upravo zbog toga Glavni grad očekuje reakciju nadležnog Ministarstva, odnosno zvaničnu informaciju i konkretne prijedloge”, navodi se u saopštenju PG Biroa.

Roditelji OŠ “Vladimir Nazor” najavili su početkom ove sedmice da će u sjutra u 18 časova organizovati protest u dvorištu škole. Više od 1.200 učenika pohađalo je isključivo online nastavu još od februara, kada su uočena oštećenja na objektima i počelo ispitivanje njihove bezbjednosti. Stručnjaci Građevinskog fakulteta UCG, koji su ispitivali u kakvom su stanju objekti, potvrdili su da su građeni mimo bezbjednosnih standarda i da je neophodna adaptacija ili izgradnja novih. Bez obzira na odluku šta će biti urađeno sa starim paviljonima , sasvim je izvjesno, što je potvrđeno i iz Ministarstva, da će đaci započeti narednu školsku godinu na nekom drugom mjestu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply