Škole roditeljstva u svakoj lokalnoj zajednici

Povodom Globalnog mjeseca roditeljstva, koji se obilježava u junu, UNICEF i EU pozivaju da se na cijelu zemlju proširi međunarodno poznat program Brižne porodice, koji su u pet opština u Crnoj Gori, od 2018. godine pod nazivom Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje uspješno pilotirali domovi zdravlja, javne predškolske ustanove i organizacije civilnog društva, uz podršku UNICEF-a i EU.

Do sada je u programu učestvovalo gotovo 500 roditelja djece, uzrasta od 2 do 9 godina iz Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja, Berana i Cetinja.

Prema riječima Biljane Bešović, majke koja je pohađala ovaj roditeljski program, njegove beneficije su ogromne.

„Sada su mi poznate razne tehnike kojih ranije nijesam bila svjesna, a koje mi pomažu da preusmjerim ili promijenim neko neželjeno ponašanje svoje djece. U kući je mnogo bolja atmosfera koja je mog supruga podstakla da se i sam prijavi i prođe kroz taj program“, objasnila je Bešović.

Roditelji su program ocijenili prosječnom ocjenom 4,74, od maksimalnih 5, što govori o visokom stepenu njihovog zadovoljstva. Svaki učesnik preporučio bi program prijatelju ili rođaku. Štaviše, evaluacija ovog programa utvrdila je ukupno smanjenje grubog i nasilnog roditeljstva za 70 % i značajno smanjenje problema u ponašanju djeteta (31%) i roditeljske depresije (45%).

„Biti roditelj je životna odgovornost i veoma je težak posao. Često lakše rješavamo situacije u porodici nakon razgovora sa drugim roditeljem ili stručnjakom. Iz ovih razloga, na osnovu uspjeha ovog roditeljskog programa u Crnoj Gori, UNICEF će podržati nacionalne i lokalne vlasti da razviju jasnu viziju i strategiju za organizovanje škola za roditelje u svakoj opštini”, istakao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Program je pilotiran kao odgovor na nacionalno reprezentativno istraživanje, sprovedeno s roditeljima Crne Gore u decembru 2016. godine, u kojem je 77 odsto njih reklo da država treba da podrži roditelje u odgajanju djece na najbolje moguće načine. Takođe, ova inicijativa je u skladu sa članom 18 Konvencije UN o pravima djeteta, koja naglašava odgovornost svih država da podrže roditelje u vaspitanju djece, a posebno da im pomognu da djecu podižu bez nasilja.

Prema riječima Hermana Špica iz Delegacije EU u Crnoj Gori, uvođenje programa roditeljstva u Crnoj Gori bio je veliki korak naprijed u pružanju podrške roditeljima. Inicijative poput ove osnažuju roditelje da budu bolji roditelji, a dobiti pozitivnog roditeljstva širokog su dometa.

„Značajan napredak postignut je u sprovođenju programa Brižne porodice u pet opština, od 2018. godine. Stoga je važno razmotriti proširenje programa povećavanjem podrške roditeljima i njegovateljima u Crnoj Gori za dobrobit njihove djece”, poručio je Herman.

Program „Brižne porodice“, koji se realizuje uz podršku UNICEF-a i EU u Crnoj Gori, razvijen je i prethodno testiran u mnogim zemljama svijeta kroz saradnju između SZO, UNICEF-a, Univerziteta u Kejptaunu i Univerziteta Stelenboš u Južnoj Africi, Univerziteta Oksford i Univerziteta Bangor u Velikoj Britaniji. Pored Crne Gore, ovaj program sprovodi se u Evropi u Češkoj, Sjevernoj Makedoniji, Moldaviji i Rumuniji.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply