Koreobajka Kralj lavova naredna dva dana na sceni KIC-a

Koreobajka Kralj lavova, baletske trupe Allegro, biće premijerno izvedena sjutra 23. juna u 18 časova u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“ u Podgorici. Ista koreografija biće predstavljena publici i narednog dana, 24. juna u 19 časova.

Riječ je o jedinstvenoj scenskoj formi kojom se bavi baletska trupa Allegro, a namijenjena je djeci predškolskog i školskog uzrasta. Predstavu izvode učesnici različitog uzrasta koji su članovi ove baletske trupe i učenice baletske škole „Vasa Pavić“ iz Podgorice.

Prethodnih godina je crnogorska publika imala priliku da u izvođenju baletske trupe Allegro gleda razne korebajke – Čarobnjaka iz Oza, Snežanu i sedam patuljaka, Petra Pana, Aladina, Alisu u zemlji čuda, Knjigu o džungli, Malu sirenu i Probuđenu ljepoticu.

Kralj lavova je prva koreobajka, koju je baletska trupa Allegro izvela još prije deset godina, ali sada su to ponovo učinili sa novim učesnicima.

„Imajući u vidu sjajne reakcije publike na Kralja lavova kada smo ga prvi put izveli, vjerujem da će i sada, sa novim učesnicima, ali i novom djecom i mladima u publici, ova koreobajka naići na pozitivne reakcije. Veoma smo srećni što nakon više od godinu dana pauze zbog pandemije koronavirusa naša djeca mogu ponovo da plešu i da uživaju gledajući uživo svoje vršnjake kako igraju“, poručuje Viktorija Strugar, baletski pedagog i osnivač baletske trupe Allegro.

Zajedno sa njom, koreografiju Kralj lavova potpisuje Manja Pavićević, koja je na Institutu za umetničku igru u Beogradu na završnoj godini Master studija iz umjetničke igre – pedagogije (klasičan balet i savremena igra) i koreografije.

„Rad sa djecom i mladima na ovoj koreobajci za mene je veliko pedagoško i koregrafsko iskustvo. Posebno me raduje što ćemo kroz koreobajku djeci i mladima Crne Gore ponuditi kvalitetan kulturni sadržaj i približiti im umjetnost, posebno baletsku. Kultura se stiče od malena, tako da pozivam sve sektore društva da više podrže kvalitetne kulturne programe za djecu i mlade“, ističe Pavićević.

Scenografiju za koreobajku Kralj lavova uradili se Stanislav Nikičević i Jozo Miloš, kostime atelje LYUSOF – Ljudmila Softić, za svjetlosne efekte je zadužen Vlado Lalović, dok je dizajn promotivnih materijala uradio Studio Mouse.

Produkciju i izvođenje koreobajke su podržali KIC „Budo Tomović“, Sekretarijat za kulturu i sport Podgorice, RTCG 1, Institut za građevinarstvo, REMP doo i CGES- Podgorica.

Baletska trupa Allegro osnovana je prije 17 godina u Podgorici sa ciljem promocije i razvoja baletske umjetnosti u Crnoj Gori kroz koreografsko stvaralaštvo, realizaciju cjelovečernjih predstava i koncerata, medijske programske sadržaje i stručno usavršavanje članova udruženja.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply