Roditelji traže pomoć Ministarstva zbog izbora instrumenata u školi “Vasa Pavić”

Grupa roditelja učenika koji su završili prvi razred Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ obratila se juče Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, nezadovoljni odnosom prema njihovoj djeci i načinom na koji je organizovan izbor instrumenta u toj ustanovi. Nakon pokušaja da se dogovore sa upravom škole, odlučili su da zatraže pomoć od nadležnih u resoru prosvjete, kako bi ukazali na neprihvatljiv odnos, zaštitili prava svoje djece i našli kompromisno rješenje za nastavak njihovog školovanja.

Sredinom maja su, kako su naveli, dobili upitnik u kojem su morali da popune podatke za tri željena instrumenta, poređana po prioritetu. Na upitniku su već bili navedeni instrumenti koji mogu doći u obzir prilikom izbora, a kao jedan od mogućih bila je i gitara.

„Samo iz tog razloga, jedan broj učenika je stavio gitaru kao prvi izbor, pored kojeg smo odabrali joć dva željena instrumenta. Tek ove nedjelje smo dobili informaciju da gitara nije planirana za ovu godinu, ali i da ne možemo dobiti niti jedan od preostalih instrumenata koje smo naveli u prijavi“, naveli su roditelji, uz ocjenu da su to doživjeli kao diskriminaciju, jer su sva ostala djeca dobila prvi od željenih instrumenata.

Prekjuče su dobili infromaciju da mogu izabrati samo jedan od četiri instrumenta koji se sada nude – hornu, harfu, flautu ili harmoniku i da moraju odraditi prijavu u toku jučerašnjeg dana, jer u protivnom djeca neće moći da nastave školovanje.

Tim povodom, roditelji su juče posjetili školu, tražeći da se njihovoj djeci omogući da odaberu gitaru ili makar neki od drugih instrumenata koje su već naveli u prijavi.

„Škola za to nije imala sluha. Takođe, rečeno nam je da ćemo neodabirom onoga sto su nam nametnuli, sami biti krivi za ispis naše djece iz muzičke škole, što nam nije bio ni cilj ni namjera. Od jedne ugledne škole, koja treba da njeguje talenat naše djece, stvori od njih bolje i kulturnije ljude, možda i vrsne umjetnike, ovim činom smo zbunjeni, jer želimo da naša djeca nastave školovanje u ovoj instituciji. Pitamo se da li je ova obrazovna ustanova zaista takva, s obzirom da smo svedeni na ovakav vid komunikacije koji je neprihvatljiv“, istakli su roditelji 14 đaka u dopisu upućenom ministarki Vesni Bratić.

Od Ministarstva očekuju da u dogovoru sa školom omogući da njihova djeca mogu da pohađaju gitaru ili makar neki od ostala dva instrumenta koja su prijavili.

Dopis slične sadržine, nezadovoljni roditelji su prvo uputili v.d. direktorici škole „Vasa Pavić“ Miri Popović, ali pošto, kako navode, nijesu naišli na spremnost i razumijevanje da se problem riješi, moraju zaštititi prava svoje djece na sve raspoložive načine.   

Pretpostavljaju da ovo nije problem samo 14 djece, jer se svakodnevno, zbog spornog izbora instrumenata, njihovoj grupi pridružuju novi članova. Neki od njih pokušali su takođe da ostvare ovo pravo obraćanjem upravi, ali i Ministarstvu i Prosvjetnoj inspekciji.

Osim problema zbog izbora instrumenata za đake koji su završili prvi razred, prethodnih desetak dana reagovao je i veliki broj roditelja koji su željeli da upišu svoje sedmogodišnjake i osmogodišnjake direktno u drugi razred. Iako je 6. maja na FB stranici škole „Vasa Pavić“ prvobitno najavljeno da će ta mogućnost postojati, na dan kada je počelo elektronsko prijavljivanje 10. juna shvatili su da to nije izvodljivo. Posredstvom medija stiglo je i pojašnjenje iz škole „Vasa Pavić“ da to neće biti izvodljivo zbog popunjenosti kapaciteta. Nekoliko dana kasnije, promijenili su tu odluku i saopštili da je ipak moguće upisati djecu direktno u drugi razred, ali je izbor instrumenata ograničen.

„Djeca koja nijesu pohađala prvi razred, a imaju sedam ili osam godina mogu se prijaviti za upis na instrumente flauta i harmonika u matičnoj školi. U područnom odjeljenju u Golubovcima đaci drugog razreda se mogu odlučiti za klavir, harmoniku ili klarinet, dok je u Danilovgradu moguće birati između klavira i harmonike. U Područnom odjeljenju u Tuzima, naveli su u školi „Vasa Pavić“, djeca koja se direktno upisuju u drugi razred mogu izabrati klavir, harmoniku ili klarinet“, saopštili su tada iz škole „Vasa Pavić“.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply