Pokrenuto pitanje odgovornosti zaposlenih u Centru za socijalni rad

Foto: Vijesti

Zbog postupanja prema djeci koja su juče, nakon hapšenja samohranog oca T.B, na neprimjeren način predata majci, pokrenuto je pitanje odgovornosti zaposlenih u Centru za socijalni rad u Podgorici.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja najavili su da će tražiti od nadležnih i utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika, roditelja i sudskog izvršitelja.

“Tražiću od nadležnih organa utvrđivanje odgovornosti svih njih”, poručio je državni sekretar u Ministarstvu Janko Odović.

Na društvenim mrežama sinoć je objavljen uznemirujući snimak tokom privođenja T.B, na kojem su prikazana i maloljetna djeca, u trenutku kad ih majka preuzima od oca. Sve to odigralo se u prisustvu službenika Centra za socijalni rad i policije, a reakcije mališana i postupanje prema njima uznemirili su i zapanjili crnogorsku javnost.

Direktorica Centra Marija Popović potvrdila je danas da će biti preispitana odgovornost svih učesnika ovog događaja.

Ne želeći da iznosi detalje zbog zaštite maloljetne djece i njihove privatnosti, ona je pojasnila da su u slučaj uključeni voditelj, supervizor, rukovodilac, pa i direktor i svi koji su u tom lancu pokazaće svoju odgovornost i interes za dobrobit ove maloljetne djece.

„Socijalni radnik koji je danas posjetio djecu uvjerio se da su na sigurnom. Centar će i dalje nastaviti da preduzima sve mjere i radnje iz domena svoje nadležnosti vezane za ovaj konkretan slučaj“, rekla je Popović, dodajući da se na snimku ne vidi da službenica Centra za socijalni rad vuče djecu.

Na pitanje novinara da li je službenik Centra tokom privođenja oca djece postupao profesionalno, Popović je kazala da nisu imali sve informacije u vezi sa slučajem.

“Nismo obaviješteni o razlozima izvršenja sudske presude”, kazala je ona, dodajući i da bi trebalo uspostaviti protokol postupanja u ovakvim slučajevima.

Popović: Odgovorni smo svi

Na pitanje da li u takvim situacijama dijete preuzima službenik Centra ili roditelj, ona je istakla, kako prenose Vijesti, da Centar “ne može da djeluje represivno niti da uzima dijete na silu”.

“Mi smo savjetodavni organ”, kazala je Popović, dodajući i da Centar preispituje roditeljske podobnosti. Pojasnila je i da, ako je jedan roditelj lišen slobode, drugi ima zakonsku obavezu da se stara o maloljetnoj djeci. Ako i taj roditelj nije u mogućnosti da se stara o djeci, dodala je ona, Centar preduzima druge mjere vezano za smještaj djece, poput hraniteljstva.

Popović je dodala da postupanje službenika Centra provjerava i socijalna inspekcija.

Na pitanje ko je odgovoran jer se privođenje desilo dok su maloljetna djeca bila tu, ona je kazala da “svi su odgovorni”.

“Postoji bolji način da se ovakve stvari izvršavaju”, kazala je ona.

Prema pisanju Vijesti djeca su dobro i nalaze se kod majke O.B, koja je kako je izjavila podnijela krivične prijave protiv više lica zbog snimanja i dijeljenja snimka privođenja njenog bivšeg muža. Time su, smatra ona, prekršili pravo na privatnost djece.

Spajić: Osuda za službenike, ali i za građane

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je danas da će se slučaj ispitati i odgovorni sankcionisati. On je obavijestio javnost i da su djeca dobro i da je sa njima stručno postupano nakon što im je otac uhapšen.

Iz resora socijalnog staranja su saopštili da oštro osuđuju postupanje svih odraslih učesnika u ovom događaju, kako službenih lica, tako i građana.

Istakli su da su u okviru svojih nadležnosti preduzeli sve raspoložive mjere, kako za zaštitu prava i dobrobiti djece, tako i radi utvrđivanja odgovornosti svih učesnika događaja.

„Ministarstvo podsjeća da je dobrobit i zdravlje djece prioritet svih prioriteta i da svi zaposleni u državnim službama, a naročito nadležni za postupanje prema djeci moraju biti svjesni toga. Ovom prilikom pozivamo sve zaposlene u centrima za socijalni rad, ali i sva ostala lica, da u postupanju prema djeci budu naročito pažljivi i obazrivi“, saopšteno je iz Ministarstva socijalnog staranja, uz apel da je zaštita najboljeg interesa djece prioritet cijelog društva i da se video sadržaji na kojima se vide djeca ne objavljuju po društvenim mrežama.

Poručili su da se na taj način dodatno viktimizuju, krše njihova prava i ugrožava dobrobit.

Nedopustivo postupanje

Da dobrobit djece mora biti prioritet poručio je danas i premijer Zdravko Krivokapić, koji je kazao da je naložio ministru finansija i socijalnog staranja da ispita sve okolnosti oko događaja sa djecom, kao i da sankcioniše sve koji nisu profesionalno postupili.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović istakao je da prava djeteta u potpunosti moraju biti zaštićena i oko toga nema nikakve dileme. Komentarišući slučaj, on je naveo da je za njega, kao predsjednika Savjeta za prava djeteta, nedopustivo da djeca budu izložena onakvom stresu i traumi.

„Nadležni organi moraju strategijski postupati sa djecom koja se nalaze u sličnim okolnostima, a ovakve probleme moramo sistemski rješavati kako se iste scene nikad više ne bi ponovile“, kazao je Abazović.

MUP: U interesu djece osloboditi oca

Povodom snimka koji je uznemirio crnogorsku javnost, Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na nadležne organe da iskoriste sve zakonske mogućnosti i da se u interesu djece omogući izlazak na slobodu njihovog oca.

„Ovom prilikom apelujemo i na roditelje da poštuju sudske odluke i da pred sobom imaju samo i isključivo interes svoje djece. Javnosti radi, napominjemo da Tomaš Bošković u kontinuitetu nije postupao u skladu sa rješenjem kojim se majci omogućava da, na svojoj adresi, nesmetano održava lični kontakt sa djecom“, kazali su iz MUP-a.

Ističu da je policija postupila zakonito, po hitnom nalogu suda.

„Policija je prema nalogu suda postupala isključivo prema ocu, a nikako i prema djeci koja su bila na licu mjesta. U ovako osjetljivim situacijama, nije dovoljno postupati samo zakonito, već nužno sa posebnom senzibilnošću i humanošću“, navodi se u saopštenju MUP-a.

T.B. mjesecima odbijao da preda djecu

Iz Osnovnog suda u Podgorici saopšteno je da je T.B. duži period odbijao da preda djecu majci.

„Uhapšen je juče po rješenju sudije Osnovnog suda i sproveden na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od 30 dana. Navedena kazna izrečena mu je poslije intenzivnog odbijanja da preda maloljetnu djecu majci i to kćerku od 11 i sina od osam godina. Taj postupak traje skoro tri godine. Sud je u postupcima radi zaštite prava djece da ostvare kontakt sa majkom preduzimao sve zakonske mjere i to kako održavanje ročišta, uz posredstvo Centra za socijalni rad tako i odlazak na lice mjesta i intenzivnih razgovora sa strankama i djecom, uz stalno upozoravanje T.B. da mora djecu predati majci“, saopšteno je iz Osnovnog suda u Podgorici.

U sudu tvrde da su djeca u prisustvu oca odbijala da idu kod majke.

„Međutim, sud je u par navrata ipak obavio predaju i to kada je ocu izrečena kazna zatvora u trajanju od 15 dana, pa je on ipak pristao da sarađuje. Djeca nijesu odbijala da idu kod majke. Zbog toga sud nije sproveo prvu izrečenu kaznu, a djeca nijesu odbijala majku već su provela kvalitetno i mirno vrijeme sa njom. Kada je T.B. vidio da djeca hoće kod majke, ponovo je nastavio sa ranijim ponašanjem, koje je kod djece izazvalo negodovanje i zabrinjavajuće ponašanje“, piše u saopštenju Osnovnog suda u Podgorici.

Zbog toga je sud ponovo donio novo rješenje i Boškoviću izrekao novu kaznu još u novembru 2020. godine.

„Od tada do jučerašnjeg dana Sud je intenzivno izlazio na lice mjesta i tražio od njega da djecu preda majci. Međutim, on to nije učinio ni nakon sedam mjeseci. Dakle, kako je ovakvo ponašanje roditelja kojem su djeca povjerena nedopustivo sa aspekta kako domaćeg zakonodavstva tako i konvencijskog prava, to je sud pristupio sprovođenju kazne zatvora. Cilj je zaštita najboljeg interesa djeteta, a u konkretnom slučaju to je prisustvo majke u životima djece“, tvrde u Osnovnom sudu.

U konkretom slučaju djeci je određeno pravo da se viđaju sa majkom dva puta nedeljno, dok do svoje 15. godine ne mogu samostalno odlučivati hoće li ostvarivati kontakt sa roditeljem sa kojim ne žive.

„Napominjemo da sud u postupku cijeni kojem roditelju će djecu povjeriti, a sa kojim će se djeca periodično viđati. Roditelj kojem se djeca povjere kao što je ovdje slučaj je dužan da očuva osjećaj prihvaćenosti i pripadnosti i drugom roditelju tj. majci, te nikako ne smije doći do otuđenosti djece od roditelja sa kojim ne žive. U konačnom, pred ovim sudom u toku je i postupak za izmjenu odluke o povjeravanju djece”, zaključuju u Osnovnom sudu u Podgorici.

UNICEF: Hitno poboljšati saradnju

Povodom ovog događaja reagovao je danas i UNICEF, izražavajući duboku zabrinutost zbog medijskih izvještaja koji pokazuju patnju djece ispred njihovog doma u Podgorici.

Iz UNICEF-a su pozvali nadležne institucije da hitno poboljšaju koordinaciju i saradnju između sudstva, policije i centara za socijalni rad i osiguraju da se sprovode adekvatne profesonalne pripreme i planovi kako bi svaka akcija koju država preuzima bila vođena najboljim interesom djeteta.

„Tretman po mjeri djeteta mora se obezbijediti u svim slučajevima kako bi se spriječila dalja traumatizacija djece. UNICEF je spreman da pruži podršku Vladi Crne Gore u ovim naporima. Takođe, pozivamo sve građane, a posebno medije, na poštovanje digitalnih prava djece, njihove privatnosti i dostojanstva“, saopšteno je iz UNICEF-a.

Povodom snimka na kojem se vidi neprimjereno postupanje prema djeci u prisustvu službenika Centra za socijalni rad i Uprave policije, udruženje Roditelji je zatražilo od Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Uprave za inspekcijske poslove da hitno reaguju i preispitaju šta se dogodilo. Upućen je i apel svima da uklone snimak ukoliko su ga objavili, jer širenjem po društvenim mrežama, kao i otkrivanjem identiteta porodice i detalja iz njihovog života, dodatno se ugrožavaju prava ove djece.

Zaštitu identiteta učesnika konkretnog postupka tražio je i v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić.

Kako je naveo, dijeljenjem snimka na društvenim mrežama, odnosno otkrivanjem identiteta porodice, doprinosi se ugrožavanju prava djece. Burić je od zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici zatražio da preispita da li je u postupanju bilo koje osobe učinjeno krivično djelo zbog kojeg se goni po službenoj dužnosti.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply