Od ove godine bez direktnog upisa u drugi razred muzičkih škola

Djeca koja imaju sedam i osam godina nemaju za razliku od prethodnih godina pravo direktnog upisa u drugi razred Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”, čak ni na osnovu odobrenja komisije. Razlog za to je, kako navode u toj školi, popunjenost svih odsjeka.

Podnošenje prijava elektronskim putem, na portalu www.upisi.edu.me počelo je juče i trajaće do 20. juna 2021. godine.

Prema riječima pomoćnice direktora Umjetničke škole „Vasa Pavić“ Laide Lekić,  održavanje prijemnih ispita počinje 21. juna,a trajaće do 25. juna.

„Muzičke sposobnosti se na prijemnom ispitu polažu pred komisijom nastavnika solfeđa, koji će provjeriti sluh, intonaciju i ritam djeteta. U muzičku početnicu, ove godine, pravo upisa imaju samo djeca od šest godina, odnosno djeca koja ove godine polaze u osnovnu školu. U toku je i upis za prvi razred baletskog obrazovanja za djecu od devet godina“, objasnila je Lekić.

Iako je 6. maja na FB stranici škole najavljeno da djeca sa navršenih sedam i osam godina, koja se prvi put prijavljuju za upis u školu, imaju mogućnost da se upišu direktno u drugi razred, bez pohađanja prethodnog razreda, Lekić naglašava da ove godine za te mališane nema mjesta u muzičkoj školi. Kazala je da se mogu upisati samo djeca koja kasnije kreću u osnovnu školu.

Prema njenim riječima, razlog ovakve odluke je popunjenost svih odsjeka.

Za upis djece u prvi razred Osnovne muzičke i baletske škole „Vasa Pavić“ u Podgorici planirano je ukupno 110 slobodnih mjesta u matičnoj školi i područnim odjeljenjima u Tološima, Tuzima, Golubovcima i Danilovgradu.

Izvor: Gradski.me

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply