Roditelj dužan da plaća alimentaciju iako je nazaposlen ili nema primanja

Visina izdržavanja treba da omogući djetetu najmanje takav standard koji uživa roditelj koji je u obavezi da daje izdržavanje. O obavezi plaćanja alimentacije i iznosima, propisanim zakonom, biće riječi na sjutrašnjem okupljanju Tima za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama udruženja Roditelji.

Članovi Tima biće, kao i svakog četvrtka, na raspolaganju roditeljima od 18 do 20 časova u Ulici Vuka Karadžića 2/3 u Podgorici. Roditelji koji nijesu iz Podgorice mogu ih kontaktirati putem broja SOS Roditeljske linije 080 888 888 u istom vremenskom intervalu ili putem mail adrese [email protected]

Ukoliko se mjesečno izdržavanje određuje u procentima u odnosu na mjesečnu zaradu roditelja koji je u obavezi da izdržava dijete taj iznos može biti od 15 do 50 odsto redovnih primanja. Kada je u pitanju više djece iznos je maksimalnih 50 odsto.

U slučaju da davalac izdržavanja nema redovnih primanja ili zaposlenje to ga neće osloboditi obaveze da doprinosi izdržavanju djeteta. Čak i roditelj koji je lišen roditeljskog prava u obavezi je da daje alimentaciju.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply