Galić: Proslave matura, mimo važećih mjera, bile bi veliki rizik

Organizovanje polumaturskih i maturskih proslava mimo važećih mjera koje propisuju prisustvo najviše 50 osoba na otvorenom, predstavljalo bi veliki rizik za širenje epidemije COVID -19, smatraju stručnjaci Instituta za javno zdravlje. Prema riječima direktora Instituta dr Igora Galića, epidemiolozi ne očekuju da će u novom paketu mjera, koji se očekuje 18. juna, biti znatnih promjena koje bi značile organizovanje proslava bez ograničenja i kontrole.

Ističe da razumiju potrebe i želje djece, njihovih roditelja i nastavnika da obilježe završetak školovanja kako su to radile i prethodne generacije, ali u trenutnoj situaciji, posebno uoči turističke sezone, Radna grupa Instituta ne može preporučiti ukidanje niti drastično opuštanje ovih mjera.  

„Trudili smo se ipak da udovoljimo željama i potrebama mladih pa smo predložili da se odobre jednodnevni izleti i ekskurzije. Mjere koje predlaže naša Radna grupa, analizira i usvaja Komisija i vladin Savjet za borbu protiv koronavirusa. Sve ovo nije predloženo bez detaljne analize. Osim trenutnog epidemiološkog stanja kod nas, posebnu pažnju smo obratili i na iskustva iz drugih zemalja, posebno iz okruženja, a u obzir uzimamo i metodologiju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti“, objasnio je Galić, ističući da se takav vid aktivnosti trenutno nigdje ne preporučuje.

Takvo objašnjenje dobili su i predstavnici osnovnih i srednjih škola koji su se minulih dana obraćali Institutu za savjete na koji način da organizuju polumaturske i maturske večeri po važećim uslovima.

„Kao epidemiolozi uvijek smo skeptični i nosimo ogromnu odgovornost. Iako su brojke trenutno znatno povoljnije, što nas sve raduje, svi aktivni slučajevi imaju kontakte, vrlo često neotkrivene. Među njima su i djeca, koja bi prisustvovala proslavama. Sve to bi predstavljalo generator za nastanak epidemije. Pozitivnih primjera za organizaciju proslava mimo ovih mjera nemamo nigdje u okruženju. Uzimajući u obzir sve te činjenice, mi epidemiolozi ne možemo trenutno da idemo preko toga“, istakao je Galić.   

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply