Uručene nagrade najuspješnijima na takmičenju Kengur bez granica

Najbolje plasiranim takmičarima koji su učestvovali na međunarodnom matematičkom takmičenju Kengur bez granica dodijeljene su medalje i diplome na svečanosti koja je upriličena na Univerzitetu Donja Gorica.

Na prvom pilot takmičenju koje je organizovano 15. maja ove godine svoje znanje i logičko razmišljanje pokazalo je više od 200 učenika iz osnovnih i srednjih škola iz Podgorice, Danilovgrada i Tuzi. Takmičenje je organizovano u u dvije kategorije: Ecolier (5. i 6. razred) i Cadet (9. i 1. razred) na tri jezika.

Titule najboljih u kategoriji Ecolier pripale su Gabrijelu Gojçaju (OŠ „Mahmut Lekić“, Tuzi), Mišu Đuroviću (OŠ „Pavle Rovinski“, Podgorica), dok treće mjesto dijele Nađa Vukčević i Sava Obradović (OŠ „Oktoih“, Podgorica). Među đacima šestog razreda u kategoriji Ecolier najbolja je bila Vasilisa Agapkina (United Kids International Montenegro, Podgorica), drugoplasirani je Mojaš Tufegdžić (OŠ „Savo Pejanović“, Podgorica), a treći je bio Aleksandar Rnković (OŠ „Oktoih“, Podgorica).

U kategoriji Cadet za deveti razred najbolji su bili Milica Kujović (OŠ „Štampar Makarije“, Podgorica), Din Kapidani (OŠ „Boško Strugar“, Ulcinj) i Katarina Petrović (OŠ „Radojica Perović“, Podgorica).

Učenici prvog razreda srednje škole u kategoriji Cadet koji su osvojili prva tri mjesta su Oleksandr Galushko (United Kids International Montenegro, Podgorica), Milica Milojković (Gimnazija „Slobodan Škerović“, Podgorica) i Haris Šabotić (Elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“, Podgorica).

Nela Milošević iz NVU Tinker je istakla da je posebno raduje što je veliki broj prijavljenih učenika iz petog i šestog razreda, što imaju iskru interesovanja za matematiku i logičke zadatke, interesovanje koje se vremenom često gubi usljed povećanja broja predmeta, brojnih školskih i vannastavnih zahtjeva, ali prije svega i zbog predrasuda i straha od matematike koje počinje tada da se javlja. Ona je dodala da su organizatori izuzetno ponosni na sve učesnike koji su učestvovali, te pozvala da nastave da se zabavljaju

praktikujući gimnastiku uma kroz matematičke izazove, kao i da već sada planiraju svoje učešće na Kengur tamičenju naredne godine.

Nakon uspješno završenog prvog takmičenja Kengur bez granica, organizatori očekuju da će takmičenje već naredne godine obuhvatiti sve uzraste i sve crnogorske gradove.

Takmičenje Kengur bez granica se održava zadnjih 30 godina u preko 80 država svijeta, uključujući i sve zemlje u našem regionu. Oko 6 miliona učenika osnovnih i srednjih škola širom svijeta, u isto vrijeme razmišlja o istim problemima i rješava iste zadatke.

Osnovni cilj takmičenja je popularizacija matematike, kao i povećanje interesovanja za matematiku i prirodne nauke, kao i stepena logičkog i kombinatornog razmišljanja, razumijevanje tekstova i primjene stečenog matematičkog znanja.

Takmičenje Kengur bez granica organizovalo je NVU Tinker uz pomoć generalnog sponzora Crnogorski Telekom i partnera – Univerzitet Donja Gorica, Udruženje Roditelji, Arhimed d.o.o. i Zzi d.o.o. Najboljima je prigodne nagrade obezbijedio Mille baci d.o.o.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply