Drhtavica nakon porođaja nije rijetka pojava, tijelo se oslobađa stresa

Iako bi nakon porođaja trebalo da se osjećaju “olakšano” i ushićeno, porodilje ne treba da se iznenade ako im se tijelo nekontrolisano bude treslo nakon što se porođaj završi.

Bez obzira da li je rodila vaginalno ili carskim rezom, sasvim je normalno da se tijelo porodilje trese, čak i sat vremena nakon porođaja.

Drhtavica nakon porođaja vrlo je česta, ali se o njoj se vrlo malo govori, vjerovatno zbog toga što obično prolazi prilično brzo. Studije su pokazale da 44 odsto žena prijavi drhtanje tokom porođaja ili neposredno poslije njega.

Ginekolozi objašnjavaju da se nakon velikog fizičkog i psihičkog stresa, tijelo fiziološki opušta pa se aktiviraju duboki mišići koji podrhtavaju. Tako se oslobađaju “nagomilanog stresa”, dovodeći osobu u mirnije stanje.

Drhtavica nakon porođaja nije opasna, ali može biti neugodna i pomalo čudna, pogotovo ako zubi cvokoću dok je porodilji beba na grudima. Ako osjete drhtavicu, treba da obavijeste babice, jer one mogu pomoći tako što će ih prekiriti toplim pokrivačima kako bi im olakšali drhtanje.

Neke mame se brinu da će držanje djeteta dok se tresu našteti bebi, ali vibracije tijela mogu umiriti novorođenče. Ono na šta se mora paziti je sigurnost bebe, odnosno držanje, zato babica ili pratnja na porođaju mogu da pomognu tako što će biti uz porodilju.

Drhtanje bi trebalo da popusti u toku jednog sata, ali u rijetkim slučajevima može se nastaviti i nakon toga, o čemu mora biti obaviješten doktor.

Izvor: MissMama

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply