Djeca ponovo spavaju u vrtićima JPU “Đina Vrbica”

Novo rukovodstvo podgoričke JPU “Đina Vrbica” ukinulo je odluku o popodnevnom odmoru koju je donijela prethodna uprava, te sada ponovo djeca spavaju u vrtićima.

V.d. direktorka te ustanove Bojana Razić imala je sastanak sa roditeljima na kojem su se složili da se vrati spavanje, ali da će, ukoliko to uslovi dozvole, obezbijediti i da djeca koja to ne žele ne moraju imati takav vid odmora.

“Odluka o ukidanju spavanja je stavljena van snage jer je bila nelegitimna. Donijeta je samoinicijativno, nije odrađen pilot projekat, konsultovano Stručno vijeće, Nacionalni savjet za obrazovanje, Zavod za školstvo… Vodeći se zakonskom regulativnom odluku sam morala da poništim. Imala sam sastanak sa roditeljima koji su saglasni sa tim da djeca treba da spavaju u vrtiću. Međutim, ima i onih koji ne žele da dijete u vrtiću ima popodnevni odmor. Dogovoreno je, gdje god bude prostora i mogućnosti da vaspitač može da se organizuje, da ćemo izaći u susret ukoliko jedno, dvoje djece insistiraju da ne spavaju. To može da se sprovede samo tamo gdje ima kapaciteta i nesmetano se mogu organizovati spavanje, ali i mirne aktivnosti za djecu koja ne odmaraju”, rekla je Razić.

Ona je istakla da će razmisliti i o tome da vrate popodnevnu smjenu za djecu čiji roditelji rade dvokratno.

“Ima dosta roditelja koji dvokratno rade, te ćemo razmotriti i tu soluciju da im obezbijedimo da imaju gdje da ostave djecu. Ponudićemo to roditeljima, a oni će sami odlučiti. Uradićemo anketu da vidimo koliko ima zainteresovanih, pa se konsultovati sa ministarstvom. Nećemo donositi odluke bez procedura”, navodi Razić.

Za kratko vrijeme uprava ustanove uspjela je da obezbijedi prostor za djecu iz vrtića u OŠ “21. maj”, gdje su im otkazane prostorije.

“Dvije učionice u sklopu vrtića na Koniku opremili smo i tu će djeca preći. Problem je sa vrtićem Bubamara i nadam se da ćemo ga u najskorije vrijeme riješiti. U saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, koji su spremni da nam izađu u susret, čim se državni budžet usvoji, nadamo se da ćemo riješiti i ovaj problem. Sa njima imamo odličnu saradnju”, ističe Razić.

Izvor: Dan

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply