Ukinuti eksterne provjere znanja, vratiti prijemne ispite

Mnogi nastavnici, a i članovi NVO Prosvjetne zajednice Crne Gore, predlažu da se za narednu školsku godinu ukine eksterna provjera znanja, a vrate prijemni ispiti za upis učenika u srednje škole i na fakultete.

To je rečeno Pobjedi iz Upravnog odbora ove nevladine organizacije povodom objava da su tokom eksterne provjere znanja uočene brojne nepravilnosti – nastavnici su dozvoljavali đacima da prepisuju testove, te su neki od njih ispisivali odgovore na tabli i pomagali učenicima da ih što bolje urade. Iz Prosvjetne zajednice kažu da se ograđuju i od prijedloga da se vrate prijemni ispiti prilikom upisa ako se i tom prilikom ne sprovede provjera zloupotreba, odnosno ako se ispiti ne sprovedu potpuno regularno.

Smatraju da je dugogodišnji problem eksterne provjere znanja i taj što su nastavnici koji prate regularnost ispita, kao i oni koji pregledaju testove, iz istih škola.

Takođe su stava da taj dodatni posao za nastavnike mora biti honorarno plaćen.

„Tom prilikom treba da se potpiše ugovor u kojem bi precizno bio naveden opis posla nastavnika, visina honorara, ali i zakonske obaveze i sankcije usljed neregularno obavljenog posla“, predlažu oni.

Kazniti odgovorne nastavnike

U Prosvjetnoj zajednici ističu da treba da se što prije provjere svi navodi o nedavnom toku eksterne provjere znanja i ako se dokaže krivica, odgovorni treba da budu adekvatno kažnjeni. Nedopustivo je, dodaju iz UO, i nema opravdanja da nastavnik, davanjem tačnih rješenja ili dozvoljavanjem prepisivanja među učenicima, uruši jedan državni projekat u obrazovanju.

„Nastavnik mora biti profesionalac i svjesan da pomaganjem pri rješavanju testa zapravo odmaže učeniku, urušava svoju profesiju i degradira čitav obrazovni sistem“, navode oni.

Podsjećaju da sprovođenje eksterne provjere znanja na kraju osnovne i srednje škole nailazi na velike probleme od prve godine od kako se realizuje. Kažu da se posebno izražen problem desio ove školske godine.

Propusti Ministarstva

Ministarstvo je, prema njihovim riječima, moralo odmah u septembru, čim je bilo izvjesno da će nastavna godina početi tek u oktobru, pomjeriti datume planirane za eksternu provjeru znanja polumaturanata i maturanata. Razlozi za pomjeranje termina polaganja su i ti što su, pored svega, datumi za polaganje planirani značajno ranije nego prethodnih godina – polumaturanti čak 5 sedmica ranije. Učenici završnih razreda osnovne i srednje škole su, zbog mjera IJZ usljed pandemije COVID-19, takođe veći period pratili nastavu online.

„Tim povodom se NVO Prosvjetna zajednica obratila Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, ali nijesmo dobili nikakav odgovor. Nekoliko puta smo se po ovom pitanju oglasili i u medijima, a na kraju smo proslijedili mejlove i dali javna saopštenja upućena predsjednicima Vlade i Skupštine. Tek nekoliko dana pred prvu provjeru znanja u osnovnim školama, termin polaganja je pomjeren za jedva sedam dana“, zaključuju oni.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply