Na jesen besplatni udžbenici i dječiji dodatak

Poslanici Crne Gore usvojili su danas izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim je predviđeno uvođenje dječijeg dodatka od 30 eura za djecu do šest godina starosti. Primjena zakona počeće od 1. oktobra. Na osnovu izmjena Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, usvojenih takođe danas, od jeseni svi osnovci dobiće besplatne udžbenike.

Ograničenje o broju djece iz iste porodice koja imaju pravu na dodatak ipak će postojati, ali je taj broj promijenjen, usvajanjem amandmana. Tako će pravo na dodatak moći da ostvari petoro, a ne samo troje djece, kako je prvobitno planirano nacrtom ovog akta. Zakon predviđa da dodatak dobijaju i djeca rođena kao dvojke ili trojke, bez obzira na broj djece u porodici.

Udruženje Roditelji je tražilo da se u potpunosti izbjegnu takva ograničenja, kako bi se spriječila diskriminacija na osnovu broja djece u porodici.

„U našem pravnom sistemu, još od 1993. godine, pravo na dodatak za djecu ograničeno je na troje djece u porodici. Nezavisno od tog kriterijuma, dodatak za djecu obezbjeđivao se i djeci koja su rođena kao dvojke, trojke i sl. U cilju finansijskog podsticaja porodici sa više djece, ocijenjeno je potrebnim da se pravo na dodatak za djecu utvrdi za petoro djece u porodici“, navodi se u obrazloženju usvojenog amandmana.

Za izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti glasao je 41 poslanik, dok je jedan bio uzdržan.

Skupština je danas usvojila i predložene izmjene Zakona o opštem obrazovanju i Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, kojim je predviđeno da od naredne školske godine svi učenici osnovnih škola dobiju besplatne udžbenike.

„ U tekućoj školskoj godini u Crnoj Gori ima 68.506 učenika osnovnih škoIa. Efekat uticaja ovog predloga zakona na budžet države su izdaci u visini od oko četiri miliona eura“, navodi se u predlogu usvojenog Zakona.

Na današnjoj sjednici, između ostalog, su usvojene i izmjene Zakona o radu, koje predviđaju povećanje minimalne zarade sa 222 na 250 eura. I novi iznos minimalne zarade će se primjenjivati od 1. oktobra.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply