Mihaljević najavila otvaranje centra za borbu protiv neplodnosti

Fondacija I ja imam pravo da budem mama u saradnji sa Domom zdravlja Podgorica pokrenuće projekat otvaranja centra za borbu protiv neplodnosti.

Prema riječima direktorice Fondacije Žane Mihaljević, to je dogovoreno na jučerašnjem sastanku sa direktorom Doma zdravlja Podgorica dr Danilom Jokićem.

U okviru centra će se raditi i na promociji zdravlja u smislu informisanja građana o problemima neplodnosti, a dogovoreno je, kako je kazala Mihaljević za Gradski radio, i uvođenje obaveznog urologa za sve muškarce starije od 15 godina.

„Iniciraćemo, zajedno sa ministarkom zdravlja, da se servis izabrani urolog uvede kao obavezan, kako bi i muškarci mogli na vrijeme da rješavaju problem neplodnosti“, kazala je Mihaljević.

Od predizbornog obećanja premijera Zdravka Krivokapića da će Crna Gora obezbijediti neograničen broj vantjelesnih oplodnji o trošku države, kako je rekla, još nema ništa.

„Pokrenuli smo i inicijativu u Skupštini da se pokrene izmjena Zakona o liječenju neplodnosti asistiranim reproduktivnim tehnologijama. Ministarka zdravlja dr Jelena Bojović-Borovinić obećala je da će uskoro pripremiti izmjene zakona iz 2009. godine, koji je u svakom pogledu zastario“, istakla je Mihaljević.

Za razliku od obećanja iz Vlade i Ministarstva zdravlja, Glavni grad je preduzeo konkretne korake i pomogao u borbi protiv neplodnosti.

„Donešen je memorandum kojim je Glavni grad Podgorica za ovu godinu 10.000 eura usmjerio Fondaciji za pomoć parovima koji su već iskoristili tri pokušaja o trošku Fonda zdravstva i onima kojima se ne može pružiti adekvatna pomoć u liječenju procedurama vantjelesne oplodnje u Crnoj Gori nego moraju pomoć potražiti u inostranstvu“, kazala je Mihaljević za Gradski radio.

Novac još nije iskorišćen i svi zainteresovani parovi, kako je rekla, potrebne informacije mogu naći na sajtu  www.imampravodabudemmama.com

Zahtjevima za pomoć u borbi protiv neplodnosti odazvalo se, kaže Mihaljević,  70 odsto crnogorskih opština, ali ti dogovori još nijesu konkretizovani zbog, kako navodi ona, epidemiološke situacije.

Iz Fondacije I ja imam pravo da budem mama su istakli dobar primjer Opštine Herceg Novi, koja za pomoć u borbi protiv neplodnosti svim prijavljenim parovima opredjeljuje 500 eura.

Izvor: Gradski.me

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply