Konkurs za ljetnje škole trajaće do 20. juna

Fondacija za promovisanje nauke Prona organizovaće ove godine  dvije ljetnje škole – Ljetnju školu nauke i  kamp Planeta u tvojim rukama, a konkurs za učesnike traje do 20. juna.

Ljetnja škola nauke se tradicionalno, već trinaesti put, organizuje na Ivanovim koritima od 10. do 15. avgusta.

Kako su naveli iz Prone, tokom prethodnih godina, njihove ljetnje škole su pohađali najtalentovaniji srednjoškolci i učenici završnih razreda osnovnih škola iz Crne Gore.

„Među predavačima bili su mnogi domaći profesori, kao i gosti sa poznatih univerziteta i naučnih institucija, uključujući Kembridž, Oksford, Harvard, Rusku akademiju nauka, Univerzitet Lomonosov“, navode iz Prone.

Ljetnja škola je, kako su istakli, otvorena za sve mlade ljude zainteresovane za prirodne nauke.

„Oblici eksperimentalnog, teorijskog i samostalnog rada omogućavaju im da budu u direktnom kontaktu sa naukom. Polaznici imaju priliku da pohađaju praktikume hemije, biologije, fizike, elektronike, astronomije, matematike i medicine“, saopšteno je iz Prone, uz poruku budućim učesnicima da se od njih očekuje veliki angažman, jer su planirani praktikumi u trajanju od četiri sata, predavanja i zadaci za samostalni rad.

Iz Prone ističu da će učesnici imati vremena i za druženje, pa su  programom obje škole na Lovćenu predviđena i sportska takmičenja, planinarenje, kvizovi znanja, muzičke večeri, filmske projekcije i druge društvene aktivnosti.

„Ljetnja škola Planeta u tvojim rukama usmjerena je ka širenju svijesti o Crnoj Gori kao mogućem evropskom modelu održivog ekološkog razvoja. Učenici imaju priliku da se upoznaju sa izazovima u očuvanju životne sredine i biodiverziteta kao i osnovama energetske efikasnosti i zelene energetike, arhitekture, proizvodnje organske hrane, klimatologije i elementima istraživačkog rada i različitim ekološkim aspektima današnjice. Kroz predavanja, radionice, eksperimentalne praktikume, filmove, kvizove, aktivni samostalni rad i panel diskusije, talentovani učenici imaju priliku da upoznaju izazove savremene nauke i osnove istraživačkog rada“, saopštili su iz Prone i dodali da su sve njihove ljetnje škole, uključujući hranu i smještaj, besplatne.

Da biste konkurisali za mjesto polaznika na nekoj od ljetnjih škola potrebno je da popunite aplikacioni formular na ovom linku https://cutt.ly/4numxGD i pošaljete motivaciono pismo.

Uputstvo za slanje dokumenata nalazi se na početnoj stranici formulara. Moguće se prijaviti samo za jednu školu, a nakon uspješne prijave, kandidati koji prođu prvi krug izbora, mogu očekivati intervju.

Za sva dodatna pitanja u vezi sa školama ili prijavom zainteresovani se mogu obratite se na mail [email protected] ili postavite pitanje FB grupi.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply