Stručnjaci predlažu rekonstrukciju ili gradnju novih objekata OŠ “Vladimir Nazor”

Paviljoni II i III podgoričke OŠ „Vladimir Nazor“ nijesu izgrađeni u skladu sa važećom građevinskom regulativom i ne ispunjavaju uslove bezbjednosti i sigurnosti koji su definisani tehničkim propisima i standardima. Zbog toga se, kako se navodi u dopisu Građevinskog fakulteta upućenom ministarki prosvjete Vesni Bratić, preporučuje izrada projekta rekonstrukcije ili izgradnje novog objekta.   

Prema navodima Gradskog portala, stručnjaci Građevinskog fakulteta obišli su i pregledali i fiskulturnu salu podgoričke škole i zaključili da su na konstitutivnim elementima objekta uočena oštećenja. Napominju da i taj dio škole treba rekonstruisati ili sanirati.

„Imajući u vidu prethodno navedeno, u okviru izrade projekata (rekonstrukcije ili izgradnje novog objekta) za preostale objekte škole biće data preporuka da se izradi i Projekat rekonstrukcije ili sanacije fiskulturne sale“, smatraju na Građevinskom fakultetu.

Upravo u sali već ovih dana biće organizovane pismene provjere znanja za učenike ove škole, ali i testiranja planirana za šesti razred, nakon što su stručnjaci Građevinskog fakulteta ocijenili da uočena manja oštećenja na tom objektu ne mogu da naruše stabilnost.

U dopisu upućenom prošle sedmice Ministarstvu prosvjete, sa Građevinskog fakulteta su naveli da je još u toku izrada konačnog stručnog mišljenja.

„Škola je izgrađena prije zemljotresa 1979. godine, tačnije 1962, kada su bila drugačija pravila za izgradnju objekata. Moramo biti veoma pažljivi kada donosimo zaključke, jer treba da obezbijedimo djeci siguran objekat. Paviljon se može uvijek rekonstruisati, ali ako je rekonstrukcija skupa, ispravnije je raditi novi objekat, usklađen sa savremenim zahtjevima. Konačna odluka je na Ministarstvu prosvjete”, kazala je ranije za Gradski radio dekanica Građevinskog fakulteta Marina Rakočević.

U Savjetu roditelja nadaju se da će Ministarstvo prosvjete ubrzo donijeti konačnu odluku, jer jedino učenici ove škole još uvijek pohađaju online nastavu.

„Roditelji učenika su nezadovoljni i revoltirani neodgovornošću nadležnih, jer ne znaju da li će škola biti rekonstruisana ili će biti izgrađena nova“, kaže za Gradski radio predstavnica Savjeta roditelja Sanja Luković.

Ona je navela da i dalje nije poznato da li će djeca ići u školu, da li će se škola rušiti ili graditi nova.

„Za pomoć ćemo se obratiti svim relevantnim ustanovama, od Mjesne zajednice, preko Glavnog grada do nadležnog Ministarstva”, istakla je Luković.

Predstavnici Savjeta roditelja danas će se sastati sa upravom škole.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply