Odabir pola djeteta nije pravo roditelja, nego rodna diskriminacija

“Pravo” da se utiče na pol djeteta nije pravo, to je kršenje niza crnogorskih antidiskriminacionih zakona, uključujući Ustav Crne Gore koji garantuje ravnopravnost žena i muškaraca, naveli su predstavnici nekoliko nevladinih organizacija u reagovanju povodom jučerašnje izjave poslanika Socijalističke narodne partije Dragana Ivanovića da je pravo svakog građanina da utiče na reprodukciju i pol svoje djece.

U saopštenju koje potpisuju Centar za ženska prava, Queer Montenegro, NVO Juventas, Asocijacija “Spektra”, Udruženje Stana i Sigurna ženska kuća navodi se da bi poslanik u Skupštini Crne Gore to valjda morao da zna, ali i predsjedavajući , koji bi morao da upozori na negativnu i diskriminatornu prirodu ovakavih poruka.

Iz ovih NVO podsjećaju da je upotreba ranih genetskih testova radi utvrđivanja pola izričito zabranjena Zakonom o uslovima i postupku za prekid trudnoće i Zakonom o zaštiti  genetičkih podataka, upravo zato što mnogi naši građani i građanke sebi pripisuju to nepostojeće “pravo”.

“To potvrđuje i zvanična  demografska statistika , prema kojoj se u posljednjih 10 godina u Crnoj Gori u prosjeku rađa 108 dječaka na 100 djevojčica, a u 2019. godini čak 110,  što značajno odstupa od  biološki normalnog  odnosa polova pri rođenju , koji se može kretati od 102 do 106 dječaka na 100 djevojčica (podatak Populacionog fonda Ujedinjenih Nacija)”, navodi se u saopštenju.

Grupa NVO upozorava da je “problem realan, kao što je realnost i to da među ljudima koje plaćamo da zastupaju interese svih građana i  građanki sjede oni koji ne poznaju korpus elementarnih ljudskih prava i koji svojim izjavama bez ikakvih posljedica podržavaju negativne i diskriminatorne prakse”.

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović uputio je danas izvinjenje svim građanima povodom svoje izjave o selektivnim abortusima.

“Jedan kolega poslanik reče da se u Crnoj Gori sve manje rađa ženske djece. To je neki projekat koji ja ovako iskreno osuđujem, ali to je ono što je pravo svakog građanina da on utiče na reprodukciju i pol svoje djece. Normalno tehnika je danas u Crnoj Gori i u svijetu takva da i to može da se dešava”, kazao je juče u Parlamentu.

Danas navodi da se nesmotreno izrazio i dodaje da je protiv disbalansa među novoređenom djecom, koji je toliko evidentan u Crnoj Gori.

„Nijesam imao lošu namjeru, možda sam se loše izrazio u jednom momentu. Ja se izvinjavam svim majkama i svima onima koji su bili uvrijeđeni“, poručio je Ivanović.

Kaže da je protiv toga što se u Crnoj Gori rađa više muške, nego ženske djece, a dodaje da je i sam bio dio akcije Neželjena.

„Ako sam ja sa tom izjavom nekoga povrijedio ili sam vjerovatno u sklapanju nesmotreno dao tu izjavu ja i dalje ovdje pred građanima i pred svima izjavljujem ostajem pri tvrdnji da sam protiv disbalansa koji je toliko evidentan“, kazao je Ivanović.

Istakao je da ostaje pri tome da je protiv disbalansa i toga da se planira i da se na taj način rađa više ženske djece. Ivanović je pozvao sve poslanike da zajedno pokrenu novu akciju protiv selektivnih abortusa.

Komentarišući izjavu Ivanovića o afirmaciji selektivnih abortusa, poslanik koalicije Crno na bijelo dr Srđa Pavićević danas se osvrnuo i na ulogu svojih kolega ljekara u svemu tome.

Istakao je da bilo koja poruka iz Skupštine mora da bude edukativna za cijelu crnogorsku javnost.

„Arbitrirati o tome da li će moj porod da bude muški ili ženski ne samo što je nečovječan i ne samo što je nehuman, nego je neroditeljski. Svi oni koji su imali sreće da se ostvare kao roditelji znaju da je to posljednja instanca moralnosti i duhovnosti i prosto se stidim u ime svih mojih kolega koji imaju dovoljno hrabrosti, drskosti i bezobrazluka da u ovome saučestvuju i da u ovome daju asistenciju ljudima koji iz neobrazovanih, neinformisanih, neznavenih i nemoralnih razloga, utiču na jednu ovakvu stvar“, naglasio je Pavićević.

Prema njegovim riječima, ovo je jedan od biljega srama koje nosi crnogorsko društvo i kultura.

„U ime mojih kolega izvinjavam se i najoštrije osuđujem one koji to rade, jer čovjek ima pravo da ne bude dovoljno obaviješten, informisan i da ima dileme, ali zato tu postoje ljekari i ljudi koji su terapeuti i kojima je obaveza da sve te enigme razriješe. Molim vas ovim putem i apelujem da batalite taj posao jer ovo je diranje u jedan koncept, u jednu enklavu suštinskih, bioloških zakona. Ne preporučujem da se u to petljate ni vi kao entuzijasti i profiteri, ni uopšte medicina kao nauka“, poručio je Pavićević.

Poslanica GP URA Božena Jelušić, kao i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić danas su na početku sjednice uputili izvinjenje građanima povodom jučerašnje izjave poslanika Ivanovića. Ranije danas izjavu Ivanovića je osudila i opozicija.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply