Učenici šestog razreda će 1. juna pokazati šta znaju iz matematike

Učenici šestog razreda svih crnogorskih škola imaće 1. juna testiranje iz matematike. Riječ je o provjeri postignuća đaka na kraju drugog ciklusa osnovne škole, koje je organizovano i ranije, ali od prije nekoliko godina u drugačijoj formi. Izuzetak je bila prošlogodišnja generacija šestog razreda, čije testiranje nije održano zbog epidemije koronavirusa i mjera koje su tada bile na snazi.   

Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju predviđeno je testiranje postignuća učenika na kraju drugog ciklusa iz jednog od navedenih predmeta – crnogorskog, odnosno maternjeg jezika, matematike, engleskog jezika ili odabranih poglavlja iz prirodnih i društvenih nauka. Ove godine djeca će raditi test iz matematike, a naredne iz engleskog jezika.

Kako je ranije pojašnjeno iz Ispitnog centra Crne Gore, za razliku od provjere znanja na kraju II ciklusa koja je bila organizovana prije nekoliko godina, ovo testiranje nema za cilj vrednovanje individualnog rada učenika i nastavnika. Testiranje daje pouzdane podatke o predmetnom programu, njegovoj prilagođenosti učenicima određenog uzrasta i ključnim faktorima koji utiču na postignuće učenika.

Ovogodišnjim Školskim kalendarom bilo je predviđeno da testiranje bude organizovano 18. maja, ali je zbog pomjeranja gotovo svih aktivnosti, pa i eksternog testiranja učenika završnih razreda,  utvrđen novi termin.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply