Pohvale pomažu djeci da steknu samopouzdanje

Važno je hvaliti i nagrađivati djecu kako bi ih ohrabrili da i ubuduće primjenjuju odgovarajuće modele ponašanja ali je važno i izabrati pravi način za to i izbjegavati materijalne nagrade, smatra psihološkinja Danijela Femić.

Pohvale i nagrade koje roditelji koriste u odrastanju svojih mališana bile su tema online događaja Razgovara(j)mo o roditeljstvu – UŽIVO, čija je gošća bila Femić, koja je i voditeljka programa Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje.

Govoreći o ovom segmentu programa, Femić ističe da je ključno da roditelji prije svega počnu da koriste pohvale na pravi način, zato što dosta njih smatra da to već radi, neki su svjesni da to rijetko primjenjuju, ali je veliki broj i onih koji daju samo nagrade i to uglavnom materijalne.

„To kasnije predstavlja veliki problem u roditeljstvu i u radu sa djecom. Roditelji prvo moraju da uvijek primijete pozitivno ponašanje svog djeteta. To je osnova, kao i da istog tog momenta kažu koje je to ponašanje, odnosno da naglase djetetu da su vidjeli da je ono nešto dobro uradilo. Nakon toga oni djetetu daju pohvalu“, navodi Femić.

Ona upozorava da roditelji jako često u komunikaciji sa djecom podliježu tome da daju kritike. Roditelji često, smatra ona, misle da su neki postupci djece očekivani, pa ne vide razlog da ih pohvale ukoliko dobiju dobru ocjenu, pospreme sobu ili pričuvaju brata ili sestru. Sa druge strane, ukoliko djeca to ne učine, roditelji ih jako često kritikuju.

Izazovi nagrađivanja

U roditeljstvu su, dodaje ona, mnogo izazovnije nagrade od pohvala. Neka djeca dođu u fazu da za njih više ne postoji nagrada.

„To znači da su im roditelji dali bukvalno sve što su htjeli i da se to svelo na materijalne stvari. Djeca su uvijek zahtijevala više i više, pa je tu bilo kupovine garderobe, igrica, uređaja, čak i putovanja. Onda dolazimo u fazu kada dijete više ne reaguje na nagradu. Gubi se taj senzibilitet kod djeteta, a sa druge strane roditelj više nema mogućnost da koristi nagradu kao sredstvo da bi preoblikovao  ponašanje djeteta”, naglasila je Femić.

Roditeljima poručuje da baš iz tog razloga je veoma važno da se fokusiraju na pohvale, a ne na nagrade.

Nagrada jeste, pojašnjava Femić, poželjna u roditeljstvu, ali onda kada pohvala ne uspijeva baš dobro ili kada smatrate da je dijete to zaslužilom jer je duži period radilo nešto što nije svakodnevno.

Najvažniji su korijeni

„Uvijek govorim roditeljima da su u programu jako dobri korijeni, ne samo odnos roditelj – dijete, nego i odnos djeteta prema životu. Kroz program i roditeljstvo uče se i finese, jer dosta roditelja koristi određene segmente, pa i pohvalu i nagradu… Samo je bitan način na koji prići djetetu, u kojem određenom momentu i u kojem segmentu cijenite da treba da date pohvalu, a kada treba da date nagradu. To je ono što je jako bitno, jer to uči dijete i gradi ga za neki dalji život da bi ono znalo kad i u kojim situacijama će kako da reaguje i šta će da dobije iz neke određene situacije“, navodi Femić.

Na taj način, dodaje ona, dobijate dijete koje je sigurno u sebe, koje je hvaljeno, nekritikovano, jer previše kritike vodi ga u to da negdje izgubi samopouzdanje i da ne vjeruje u sebe i da smatra da niko drugi ne može da vidi njegovo dobro ponašanje i da nikog to ne zanima. „Ako roditelj u kući vidi dobro ponašanje svog djeteta i ako to imenuje, precizan je i konkretan to će djetetu biti ogroman oslonac za dalje“, kaže Femić.

Nagrade su i zagrljaji

Kada se kaže nagrada uglavnom se pomisli na nešto materijalno, što je pogrešan pristup. U progamu Roditeljstva, kada se radi taj segment, prvo se govori o nematerijalnim nagradama.

„Govorimo roditeljima o tome koliko je bitno da oni daju nagrade koje ne koštaju ništa, a koje znače više nego nagrade koje će da kupe. Kada kažemo nagrade koje ne koštaju ništa to je vrijeme koje će da provedu sa djetetom. Tu je i fizički kontakt sa djetetom – zagrljaj ili poljubac. Nagrada je i da roditelj ode da se igra sa djetetom ili da mu kupe neku čokoladicu, sitnicu, nešto interesantno ili edukativno“, ističe Femić.

Ona ukazuje i na to da roditelji nekada, iz najbolje namjere, gube granice koje bi djeca trebalo da imaju kada je riječ o nagrađivanju.

„Dijete ne zna dokle može da ide i šta može da traži. Problem je kad dođemo u tu fazu da dijete manipuliše, traži što godi hoće, postavlja uslove, a roditelj nema mogućnost da reaguje u tom određenom momentu ili da promijeni nešto, jer nije prošao kroz određene edukacije da bi mogao da zna na koji način da dozira nagrade“, smatra Femić, upozoravajući da je veoma bitno primjenjivati pohvalu dok god je to moguće.

Pohvale i za tinejdžere

Osvrćući se na probleme tinejdžera, navodi da su pohvale i nagrade za njih naročito značajne, jer je to period preispitivanja.

„Kroz program Roditeljski čet, namijenjen djeci od 2 do 17 godina trudimo se da uvijek roditelje uputimo da moraju da se fokusiraju na godine djeteta. Kada se fokusiramo na rad sa tinejdžerom jako je bitno prvo mu prići, pronaći način za to koji neće biti isti kao za mlađe dijete, posebno ako roditelj nije imao određeni kontakt ranije. Onda je vrlo bitno razgovarati otvoreno o potrebama djeteta i vidjeti šta je tom tinejdžeru potrebno u tom momentu. Pohvala je svakom potrebna“, kaže Femić.

Zamke ucjena

Femić upozorava da roditelji treba da budu oprezni kako bi izbjegli zamke ucjene. Iz tog razloga nije poželjno da se djeci govori „ako ne budeš učio kako treba oduzeću ti laptop“ ili „ako budeš imao dobre ocjene kupiću ti ajfon“.

„To je na neki način ucjena i loš primjer kako da djetetu priđete i kako da mu date nagradu. Dijete ne treba da ucjenjujemo, već moramo da budemo konkretni i precizni i da im otvoreno kažemo šta želimo. Nikako ne smijemo sa djecom pokušavati da manipulišemo ili da ih nekako dovodimo u situaciju da samo zbog nagrada rade određene stvari. Kroz sam ovaj program radimo na tome da djeca nađu svoje korijene, uspostave komunikaciju sa roditeljima i da se preveniraju loša ponašanja koja mogu da se dese. Međutim, ako u startu nemate dobru komunikaciju sa djetetom prije ili kasnije gubite autoritet nad njim, jer vremenom neće postojati nagrada koja može da ga zadovolji“, objašnjava Femić.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply