Epidemiolozi tvrde da su vakcine bezbjedne i za trudnice i dojilje

Epidemiolozi Instituta za javno zdravlje, na osnovu dosadašnjih istraživanja i saznanja, smatraju da su vakcine protiv COVID-a-19 bezbjedne i za trudnice i dojilje.

Prema riječima epidemiologa IZJCG dr Marije Božović, vodeći se preporukama svjetskih i evropskih organizacija, “Institut savjetuje da trudnicama u Crnoj Gori treba ponuditi vakcinu, istovremeno kada i osobama iste dobi ili rizične skupine”.  

Kada je riječ o ženama koje doje, stav Instituta je u skladu sa preporukama CDC-a i Svjetske zdravstvene organizacije, pa epidemilozi smatraju da se vakcine protiv koronavirusa mogu primiti i tokom dojenja.

Da bi zvanične informacije bile dostupne i ovim grupama građana, stručnjaci IZJCG pripremaju preporuke za vakcinaciju protiv COVID-19 žena u reproduktivnom periodu, trudnica i dojilja, koje će biti uskoro objavljene na sajtu te zdravstvene ustanove.

Božović je kazala za portal Roditelji.me da su stručna znanja trenutno ograničena, s obzirom na to da trudnice prvobitno nijesu bile uključene u klinička ispitivanja do sada dostupnih vakcina.

“Stoga se ne može jasno i precizno zauzeti naučni stav po tom pitanju. Međutim, u SAD-u je oko 90.000 trudnica vakcinisano, uglavnom vakcinama Pfizer i Moderna i nijesu utvrđeni bezbjednosni problemi. Osim toga, preliminarni podaci studije iz SAD-a u koju je uključeno više od 30.00 trudnica, a koja prati sigurnost i bezbjednost iRNK vakcina u trudnoći, to za sada i potvrđuju. Do sada se čini da trudnice prijavljuju iste neželjene efekte vakcine kao i žene koje nijesu trudne”, kazala je Božović.

Do sada, dodaje ona, nijesu zabiljeleženi pobačaji, prijevremeni porođaji ili mrtvorođenja dokazano povezani sa vakcinama.

Božović ocjenjuje da su ipak neophodna dalja istraživanja i longitudinalna praćenja koja bi uključila više praćenje trudnica vakcinisanih u ranijoj trudnoći (prvom i drugom trimestru) i ishodima trudnoće i novorođenim bebama.

Ističući da su prednosti ishrane majčinim mlijekom već dobro poznate, epidemiološkinja kaže da Institut za javno zdravlje preporučuje da se vakcine mogu primiti tokom dojenja.

“To je u skladu s preporukama CDC-a i Svjetske zdravstvene organizacije“, naglasila je ona.

Kada je riječ o vakcinaciji trudnica, Božović je upozorila da jedan broj žena u kasnoj fazi trudnoće može imati ozbiljnu kliničku sliku i zahtijevati bolničko liječenje, iako je ukupni rizik od bolesti COVID-19 kod trudnica i njihovih beba nizak.

“Trudnice sa COVID-19 imaju veći rizik od prijema u intenzivnu njegu od žena iste dobi koje nijesu trudne. Takođe, uočeno je da je vjerovatnoća prijevremenog porođaja kod trudnica oboljelih od COVID-a dva do tri puta veća”, istakla je Božović.

Kako je navela, trudnice sa hroničnim oboljenjima imaju takođe veći rizik od ozbiljnih komplikacija uzrokovanih COVID-19.

“Ispitivanja kod trudnica vezano za vakcinaciju su u toku, ali već dostupni podaci govore u prilog tome da su vakcine protiv COVID-19 bezbjedne za trudnice. Na trudnicama je da u razgovoru sa svojim ljekarom izaberu da li će se vakcinisati ili pak ne protiv SARS-CoV2“, naglašava Božović, uz podsjećanje da vakcinacija znači prevenciju težeg oblika oboljenja, hospitalizacije i u krajnjem, smrtnog ishoda.

Odgovarajući na pitanje da li je u nedostatku informacija i zvaničnih preporuka o vakcinaciji trudnica i dojilja, sva odgovornost prenijeta upravo na njih same, Božović navodi da je „svakako svaka jedinka ponaosob odgovorna za svoje zdravlje“.

“Informisanje i edukacija pomažu u donošenju informisanih odluka. Cilj i zadatak Instituta za javno zdravlje jeste da omogućimo svakom pojedincu da odluke donosi na osnovu informacija koje pruža medicina zasnovana na dokazima. U situacijama kao što je ova, kada kompletna naučna zajednica još uvijek traga za svim odgovorima, kada su podaci limitirani, možemo dati preporuku koja će pomoći svakom pojedincu da prepozna benefit po sopstveno zdravlje”, ističe Božović.

Vakcinacija trudnica i dojilja i do sada je, tvrdi ona, bila jedna od tema na sastancima predstavnika Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja, kao i ostale koje su od značaja za javno zdravlje sa posebnom pažnjom prema osjetljivim i vulnerabilnim grupama.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply