Šta roditelji treba da znaju o sistematskim pregledima i vakcinaciji djece tokom pandemije

Piše: dr Biljana Ivelja, pedijatar iz Doma zdravlja Cetinje

U ovom teškom periodu pandemije COVID -19 virusa preplavljeni smo mnoštvom različitih informacija, što za posljedicu dovodi do zbunjenosti, nedoumica i ponekad loše donešenih odluka koje utiču na zdravlje naše djece i nas samih.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se sve redovne vakcinacije vrše prema kalendaru imunizacije i tokom pandemije COVID-19. Iskustva s drugim zaraznim bolestima pokazuju da vakcinacija protiv jedne bolesti ne slabi imuni odgovor čovjeka na drugu bolest. Trenutno nema dokaza da bi vakcinacija mogla povećati rizik da se dijete zarazi COVID-om – 19, ili uticati na tok bolesti kod djeteta, a potencijalna infekcija neće uticati na sigurnost ili efikasnost date vakcine.

Obaveza i želja pedijatra je da pomogne roditeljima, uz savjete i preporuke struke, da donesu ispravne odluke kojima  se štiti i unapređuje zdravlje njihovih mališana.

Preventivni – sistematski pregledi i vakcinacija su obavezni, zakonom zagarantovani dio dječje zdrastvene zaštite i u tom smislu roditelji su dužni da odgovornim ponašanjem svojoj djeci obezbijede i sprovedu ovaj vid zaštite.

Pandemija COVID – 19 postavila je kao pitanje roditeljima – da li treba u toku pandemije vakcinisati djecu po obaveznom kaledaru vakcinacije? Odgovor na ovu dilemu je – DA, jer ako stopa vakcinacije nije zadovoljavajuća prijete nam epidemije bolesti na koje smo zaboravili, ali one i dalje postoje ukoliko se ne ponašamo odgovorno.

Od početka pandemije COVID – 19 pedijatri pozivaju i sprovode, uz sve mjere prevencije, sistematske  preglede djece svih uzrasta, kao  i vakcinaciju.

Nakon epidemiološke ankete vezane za COVID-19  i druge akutne bolesti,  detaljnog sistematskog pregleda kojim pedijatar prati rast i razvoj djeteta, dijete se vakciniše po kalendaru imunizacije.

Vakcine su efikasne i bezbjedne, kontraindikacija ima malo, kao i neželjenih dejstava koja su zanemarljiva i očekivana i brzo prolaze ukoliko do njih dođe.

Pravovremenost vakcinacije bitan je činilac u sprečavanju pojave bolesti za koje postoje bezbjedne i efikasne vakcine. Međutim, posljednjih godina susrijećemo se sa padom vakcinacije, posebno MMR vakcine. Ove bolesti su u prošlosti, prije ere vakcinacije, odnosile  milione života, i to je činjenica koju ne smijemo zaboraviti.

Revolucionarno otkriće i obavezno sprovođenje imunizacije protiv vakcinopreventabilnih bolesti u zadnjih 50 godina promijenilo je i unaprijedilo zdravlje djece i smanjilo stopu obolijevanja i smrtnosti.

Kratko podsjećanje, koje su zakonom obavezne  vakcine, odnosno takozvanih deset preventabilnih bolesti u Crnoj Gori:  tuberkuloza, dječja paraliza, veliki kašalj, difterija, tetanus, hemofilus B, hepatitis B, frus, zauške i rubeola.

Sprovedene su stotine naučnih studija o dobrobiti, efikasnosti i bezbjednosti vakcina, a kao najznačaniji dokaz je protekli period od 50 godina vakcinacije, u kojem je smrtnost djece od zaraznih bolesti pala za više od 70 posto, a neke bolesti su potpuno iskorijenjene, kao  na primjer velike boginje.

Kada su sve ove činjenice pred nama, treba se zapitati zašto pojedinci osporavaju i zanemaruju ovu najveću dobrit nauke? Najveće nade čitavog čovječanstva u subijanju pandemije COVID – 19 su u otkrivanju vakcine. Ovo saznanje podsjetilo nas je da su nauka i njene dobrobiti poput vakcinacije ipak jedino rješenje za zdrav i kvalitetan život.

Izvor: Medical

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply