Privatni vrtići traže subvencije i za naredna tri mjeseca

Udruženje privatnih predškolskih ustanova obratilo se danas nadležnima u Vladi Crne Gore, tražeći od njih da razmotre odluku o ukidanju subvencija za ovu djelatnost. U dopisu upućenom resornim ministarstvima traže da im se obezbijedi ovaj vid podrške i za naredna tri mjeseca kako bi se sistem privatnih predškolskih ustanova sačuvao.

Iz Udruženja PPU ocjenjuju da su za vrijeme pandemije najranjivija i najviše zatvorena djelatnost.

“Paketima mjera subvencije zaposlenih uspijevali smo da sačuvamo svoje zaposlene, dok su se troškovi poslodavaca po pitanju kirija, kredita i tekućih troškova gomilali. Novim zatvaranjem prispjele obaveze su se samo povećale. Šokirani smo saznanjem da je, uprkos zatvaranju i totalnoj obustavi rada u trajanju od 5 nedjelja do 2 mjeseca u zavisnosti od grada, ukinuta subvencija poslodavcima zbog kako je rečeno pada ne manjeg od 50 odsto”, navode iz ovog Udruženja.

Istakli su da su njihovi prihodi svakako niski, a dodatno su smanjeni i zbog mjera koje je naložila Vlada i kojima su privatni vrtići bili zatvoreni.

“Zaboravljamo da je nama uskraćeno jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na rad, a ova odluka koja direktno utiče na samo postojanje cijelog vaspitno – obrazovnog sistema je zabrinjavajuća“, naveli su predstavnici privatnih predškolskih ustanova, uz podsjećanje da u prošloj godini nijesu radili čak sedam mjeseci.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply