Može li jedan roditelj da bude i otac i majka?

Za zdrav razvoj djeteta važna su oba roditelja i ni otac ni majka ne bi trebalo da preuzimaju ulogu drugog, jer to nije moguće učiniti. Kako uspostaviti tu vrstu ravnoteže u roditeljstvu tema je sjutrašnjeg okupljanja Tima za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama udruženja Roditelji.

Članovi Tima biće, kao i svakog četvrtka, na raspolaganju roditeljima od 18 do 20 časova u Ulici Vuka Karadžića 2/3 u Podgorici. Roditelji koji nijesu iz Podgorice mogu ih kontaktirati putem broja SOS Roditeljske linije 080 888 888 u istom vremenskom intervalu.  

Prema navodima pedagoga Jelena Holcer iz Škole roditeljstva, iako u našem narodu (posebno mame) često izgovaraju rečenicu da su svojoj djeci „i otac i majka“, bez obzira na dobre namjere i maksimalnu posvećenost, ova izreka ne može odgovarati istini.

„Za zdrav razvoj djeteta važna su oba roditelja. Djeci je potrebna ravnoteža u odnosu na majčin autoritet (ili neautoritet,) tj. na njen vaspitni stil. Djevojčicama tata treba da bi mogle da pravilno razvijaju odnos prema suprotnom polu, dječacima da bi mogli da se identifikuju sa svojim polom. Ukratko, potrebna su dva roditelja, a vi ste samo jedna osoba“, navodi Holcer.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply