Na MMR vakcinu sačekati dvije sedmice od prvog pozitivnog testa na koronu

Mnogim roditeljima su izabrani ljekari u prethodnom periodu preporučili da, ukoliko je dijete bolovalo od koronavirusa, na određeno vrijeme odlože vakcinaciju MMR vakcinom. Iz Instituta za javno zdravlje objašnjavaju da se preporuka odnosi na onu djecu kojoj još nije isteklo 14 dana od prvog pozitivnog testa na SARS-CoV-2, kao i na djecu koja imaju povišenu tjelesnu temperaturu.

“Za sve vakcine važi jedno prosto pravilo, a to je da se ne mogu vakcinisati osobe niti djeca koji trenutno imaju neku akutnu infekciju ili bolest. Problem sa COVID-19 infekcijom je takav da ne postoji precizna definicija oporavljene osobe s obzirom da simptomi mogu trajati duži period. Međutim, postojanje simptoma kao što su umor ili pospanost u suštini ne predstavljaju kontraindikaciju za bilo koju vakcinaciju”, ističu u IJZ za Dnevne novine.

S druge strane, osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu ne bi trebalo da se vakcinišu pri čemu, kako napominju, ne postoji jedan tačan i precizan odgovor koliko treba sačekati nakon infekcije da bi se neko mogao vakcinisati.

U svakom slučaju, naglašavaju da benefit pravovremeno sprovedene vakcinacije nadvladava sve moguće rizike ako nema povišene tjelesne temperature i ako je prošlo najmanje 14 dana od prvog pozitivnog PCR nalaza.

“S obzirom da je od pojave SARSCoV-2 u svijetu prošlo više od 18 mjeseci postoji obilje dokaza koji ukazuju da ne postoje kontraindikacije za vakcinaciju osoba koje su imale COVID-19 ili koje su bile u kontaktu sa zaraznom osobom. Takođe, ne postoje dokazi koji ukazuju da vakcinacija povećava rizik da se dijete inficira sa SARS-CoV-2 niti da imunizacija ima uticaja na tok infekcije i bolesti”, naglašavaju u Institutu.

U prethodnom periodu su nadležni više puta upozoravali da bi smanjen obim vakcinacije MMR vakcinom mogao dovesti do epidemije morbila u Crnoj Gori. U Institutu za Dnevne novine navode da tokom 2020. i u dosadašnjem toku 2021. godine, nije bilo registrovanog i laboratorijski potvrđenog obolijevanja od malih boginja kod nas. Ipak, pad interesovanja za imunizaciju mogao bi ugroziti javno zdravlje.

Izvor: CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply