Zbog zatvaranja škola đaci nijesu iskoristili mjesečne karte

Kupovina đačkih mjesečnih karata za mart za gradski i prigradski saobraćaj ostaće propali izdatak za mnoge roditelje, jer ih zbog zatvaranja škola djeca nijesu koristila veći dio tog mjeseca.

Mnogi od njih iz Podgorice već su se, kako su nam kazali, obraćali prevoznicima, ali i Glavnom gradu, tražeći informaciju da li će martovske karte biti stornirane i hoće li biti omogućeno da ih koriste u aprilu, kada su škole počele opet sa radom. Dok roditelji smatraju da na to imaju pravo, prevoznici ne odobravaju takve zahtjeve, uz usmeno obrazloženje da nije bilo prekida u njihovom radu. U Sekretarijatu za saobraćaj Glavnog grada smatraju da bi bilo korisno da se ovim pitanjem pozabave i donosioci mjera, odnosno Ministarstvo prosvjete čijom odlukom su i zatvorene škole.  

U prvom talasu pandemije prošle godine, kada su zatvorene škole, obustavljen je i gradski i prigradski saobraćaj, pa su prevoznici odlučili da na ovaj način obeštete korisnike svojih usluga. Karte kupljene u martu 2020. građani su mogli da koriste, nakon otvaranja, u maju. Mogućnosti za to ovog puta nema, jer u okviru epidemioloških mjera, iako su zatvorene škole, nije obustavljen prevoz putnika.

Iz Sekretarijata za saobraćaj Glavnog grada pojasnili su da odluka o storniranju karata nije u njihovoj nadležnosti. Uslugu linijskog prevoza putnika na nivou Podgorice, kako su pojasnili, pružaju tri prevoznika, pa je samim tim prihod od prodaje voznih karata njihov prihod. Riječ je o preduzećima BLT, Gradski saobraćaj PG i Montenegro prevoz Pejović.

„Do jula 2020. godine, prevoznici su za svoje usluge pojedinačno naplaćivali vozne karte i one su važile samo za linije koje pojedinačno opslužuju. U saradnji sa Njemačkom kancelarijom za razvoj – GIZ, Glavni grad je realizovao pilot projekat, odnosno uveo je sistem elektronske karte (izrada softvera, uspostavljanje operativnog sistema, aplikacije). Uloga Grada u ovom dijelu je bila logistika u pogledu obezbjeđivanja prostora za prodaju karata i zaposlenih lica, kao i izdvajanje određenih finansijskih sredstava iz Budžeta“, naveli su iz Sekretarijata za saobraćaj.

Taj projekat, dodaju oni, omogućio je da se sa jednom kupljenom voznom kartom može koristiti usluga kod različitih prevoznika u važećem vremenskom okviru (jednokratna, dnevna, mjesečna).

„Na ovaj način se obezbijedilo da se angažovanjem službi Glavnog grada kroz novi sistem naplate voznih karata omogući ostvarivanje opisanog benefita za korisnike linijskog prevoza putnika, pri čemu su prihodi od prodaje voznih karata ostali prihodi navedenih prevoznika“, podsjetili su iz Sekretarijata.

Napominju da tokom ove godine linijski prevoz nije prestao sa svojim funkcionisanjem, odnosno prevoznici nijesu prestali da pružaju usluge, kao što je to bio slučaj u martu 2020. godine.

„Kupljene karte su se tada stornirale i bilo je omogućeno njihovo korišćenje kasnije, pri ponovnom uspostavljanju obavljanja prevoza. Međutim, ovog puta to nije slučaj“, kažu u Sekretarijatu.

Smatraju da isto pitanje treba predočiti i donosiocima odluka o zatvaranju škola kako bi se upoznali sa problemom i u okviru svojih nadležnosti adekvatno djelovali.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply