Rutinska vakcinacija djece ključna tokom pandemije

Foto: UNICEF CG / Duško Miljanić

Ministarstvo zdravlja, Delegacija EU u Crnoj Gori, UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija pozivaju roditelje da osiguraju da njihova djeca dobiju rutinske vakcine. Upozoravaju da je drastično smanjena stopa imunizacije za prvu dozu vakcine protiv malih boginja, zauški i rubeole (MMR). U odnosu na 2010. godinu kada je iznosila 90 odsto, stopa imunizacije je samo 23,88 odsto među djecom koja su trebala da dobiju MMR vakcinu lani.

U Ministarstvu, Delegaciji EU, UNICEF-u i SZO ističu da je u domenu javnog zdravlja veoma važno da se, uz sprovođenje imunizacije protiv koronavirusa, istovremeno obezbijedi rutinska vakcinacije djece tokom pandemije.

“Ministarstvo zdravlja poziva na vakcinaciju sve djece, u skladu sa kalendarom imunizacije, kako bi se izbjegle nove zdravstvene krize zbog izbijanja bolesti koje se mogu u potpunosti spriječiti”, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Stopa imunizacije za prvu dozu vakcine protiv malih boginja, zauški i rubeole (MMR1) smanjila se u Crnoj Gori sa 90 odsto u 2010. godini, na zapanjujuće nizak nivo od 23,88 odsto među djecom rođenom 2019. godine, koja su prvu dozu vakcine protiv malih boginja trebala da prime tokom 2020.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander ističe da se vakcinacija sve djece mora sprovoditi paralelno sa sprovođenjem imunizacije protiv COVID-a-19.

“Vakcine svake godine spašavaju od smrtonosnih bolesti od dva do tri miliona djece. Vakcinacija protiv malih boginja spriječila je preko 23 miliona smrtnih slučajeva između 2000. i 2018. godine. Svi imamo kolektivnu odgovornost da radimo ono što je najbolje za našu djecu i društvo – da slijedimo rutinsku imunizaciju radi zaštite naše djece i djece naših komšija”, poručio je Santander.

UNICEF i Delegacija EU u Crnoj Gori podržavaju Ministarstvo zdravlja da pokrene nacionalnu kampanju za hitno povećanje stope imunizacije protiv malih boginja, zauški i rubeole u Crnoj Gori.

“Vakcine spašavaju živote. EU podržava napore Crne Gore u vezi s rutinskom vakcinacijom kako bi osigurala da sva djeca ostvare svoje pravo da rastu zdravo i dostignu svoj puni potencijal”, rekla je šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa.

Prema nedavnom istraživanju SZO, mnoge zemlje i dalje prijavljuju prekide u rutinskoj vakcinaciji zbog pandemije, što otvara put novim epidemijama i ugrožava napredak koji je do sada postignut zahvaljujući kontinuiranoj imunizaciji kroz decenije. Jedna od ključnih inicijativa Evropskog programa rada je Evropska agenda imunizacije 2030, koja otvara novi put u rješavanju nejednakosti u stopama imunizacije među zemljama evropske regije, kao i unutar njih. Ova inicijativa je sada od posebnog značaja s obzirom na to da su stope imunizacije ugrožene.

“Zajedno sa zemljama članicama, našim partnerima UNICEF-om, Gavijem i drugima, rješavaćemo ove izazove i podržati oporavak od pandemije Covid-a-19”, istakla je dr Mina Brajović, šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori.

Kampanja za vakcinaciju protiv malih boginja, zauški i rubeole dio je dvogodišnje zdravstvene inicijative koju sprovodi Ministarstvo zdravlja, uz podršku EU i UNICEF-a. Cilj ove inicijative je da podrži Crnu Goru da se efikasno izbori s pandemijom koronavirusa i da istovremeno sprovodi rutinsku imunizaciju kako bi izbjegla epidemije bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply