Objavljena knjiga Đurđa te upoznaje sa zmijama Crne Gore

Koja je to najljepša zmija Crne Gore? Zašto zmije izgledaju mokro i klizavo? Koja je najbolji plivač i da li ovi gmizavci imaju uši i razlikuju li boje? Da li znate koja je naša najotrovnija zmija, koliko ih je i gdje u Crnoj Gori one žive? To su samo neka od pitanja na koja djeca mogu naći odgovore u novoj knjizi Đurđa te upoznaje sa zmijama Crne Gore, autorke Bojane Uskoković Krvavac.

Ovaj projekat jedinstven je, smatra ona, iz više razloga. Knjiga je pisana za najmlađe čitaoce, a takva djela su u Crnoj Gori rijetka. Uskoković Krvavac ističe da odabrana tema nije do sada obrađivana, pa je time edukativni značaj ove literature za djecu još veći. Knjiga obiluje bogatim ilustracijama, koje vjerodostojno opisuju najsitnije detalje ovih neobičnih životinja.

„Knjiga je nastala iz ličnog entuzijazma i ljubavi prema mojoj djeci. Djeca imaju moć da vas natjeraju da postanete bolja verzija sebe. Pri tom ne morate biti roditelj. Možete biti ujak ili tetka, čak i komšija. Oni u svakom slučaju iz vas izvuku najbolje“, smatra Uskoković Krvavac.

Rad na knjizi trajao je godinu dana, a autorka priznaje da na početku nije znala baš ništa o ovim neobičnim životinjama.

„Svoje znanje nesebično su podijelili sa mnom Dejan Krvavac i Tihomir Radonjić, pravi znalci, koji dugi niz godina izučavaju zmije sa naših prostora, prosto iz ljubavi prema njima. Ilustracije je uradila Marica Kicušić, koja je dobitnik prestižne nagrade Neven u Srbiji za najboljeg ilustratora 2020. Sjajna Jelena Marković bila je zadužena za lekturu i redakturu“, kaže Uskoković Krvavac.

Nada se da će njena knjiga podstaći i druge crnogorske pisce da se posvete dječijem stvaralaštvu, jer je takvih izdanja malo, a brojne su teme koje bi mogle da se približe djeci u Crnoj Gori.

Cilj joj je i da podstakne djecu da se povežu sa prirodom, edukujući ih kako da je očuvaju.

U ovoj knjizi, uz to mogu i upoznati manje poznate životinje Crne Gore i razmišljati o vrijednostima koje ima zemlja u kojoj žive.

“Uz bogate ilustracije kojim obiluje ova edukativna knjiga cilj mi je da se razvija i dječija mašta, kao i da se kroz crteže podstakne razvijanje njihove kreativnosti“, navodi Uskokovic Krvavac.

Posebnu zahvalnost na podršci da ova knjiga bude objavljena uputila je Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, EU Info centru, Sekretarijatu za kulturu grada Podgorice, kao i Grawe osiguranju.

Portal Roditelji.me će, u saradnji s autorkom, pokloniti ovu knjigu za deset čitalaca, koji se prvi prijave ostavljajući komentar ispod ove Facebook objave.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply