Cijene fiksnih proteza na Stomatološkoj poliklinici oko 270 eura

Fiksne proteze u Crnoj Gori i dalje su, zbog cijene, nedostupne roditeljima mnoge djece kojima bi bile potrebne. Iako pravo na besplatne fiksne aparate, posredstvom Fonda za zdravstveno osiguranje, mogu ostvariti samo pacijenti sa težim urođenim deformitetima, ista usluga se, po znatno povoljnijim uslovima, može dobiti u Stomatološkoj poliklinici Kliničkog centra Crne Gore (KCCG). Razlika u cijeni nije zanemarljiva, pa tako jedan fiksni aparat u privatnoj praksi košta 500 pa do čak 1.000 eura ( zavisno od materijala), dok je cijena u KCCG 265,80 eura.

Roditelji se već godinama žale da je riječ o izuzetno skupim uslugama, koje nijesu dostupne građanima prosječne platežne moći, pa je više puta pokrenuto i potpisivanje peticije da se ova usluga obezbijedi besplatno za svu djecu.

Udruženje Roditelji takođe se zalagalo za to, uz obrazloženje da su fiksni aparati potreba, a ne luksuz i da bi u tom smislu makar djeca trebalo da to ostvare besplatno. Da su cijene znatno povoljnije na Stomatološkoj klinici mnogi roditelji i ne znaju, a iz Fonda za zdravstveno osiguranje su nas obavijestili da je ta usluga uvedena nedavno, kada je ponovo razgovarano o ovim zahjevima.

Prema riječima direktorke Stomatološke poliklinike dr Snežane Ražnatović, ipak je riječ o proceduri koja u toj zdravstvenoj ustanovi postoji već godinama. Međutim, kako ističe, kada se pacijenti informišu i izračunaju koliki su finansijski izdaci na kontrolama, oni često odustanu. Da bi ostvarili ovo pravo, pacijenti mlađi od 18 godina moraju imati uput izabranog stomatologa. Ražnatović ističe da odluku o tome da li će dijete koristiti fiksni aparat ipak treba prepustiti stručnjacima, pa i tu tehniku predlažu ljekari, a ne roditelji.

„Pravo na besplatni ( odobren od RFZO )  fiksni aparat imaju pacijenti sa sledećim dijagnozama: urođeni deformiteti lica i vilica, priprema pacijenta za ortognato-hirurške operacije, epilepsija, ortodontsko – hirurško zbrinjavanje retiniranih (impaktiranih) zuba, intelektualni invaliditet ispod 69. Broj na taj način odobrenih aparata nije ograničen. Nakon odrađenih dijagnostičkih procedura, pacijentu se upućuje na konzilijarni pregled, a potom u Fond koji odobrava terapiju ovom vrstom ortopedskog pomagala“, objasnila je Ražnatović.

Ostale dijagnoze takozvanih ortodontskih malokluzija, ističe ona, ne ostvaruju pravo na besplatne fiksne aparate. Kako je navela dr Ražnatović, pravovremeni početak, kontinuitet i poštovanje upustva terapije mobilnih ortodontskim aparatima rješava najveći broj malokluzija.

Cijena jednog fiksnog aparata u KCCG je 265,80 eura, dok zamjena i adaptacija luka košta 27,99 eura. Prema cjenovniku, zamjena prstena u fiksnom aparatu je takođe 27,99, dok se skidanje fiksnog aparata naplaćuje 66,48 eura. Retencioni aparat se na Stomatološkoj poliklinici naplaćuje 70 eura.

„Pacijentima starijim od 18 godina se naplaćuju i dijagnostičke procedure (specijalistički pregled, Ro pretrage, uzimanje otisaka, izrada studijskog modela, analiza i planiranje terapije )“, navodi Ražnatović.

Kao dio Kliničkog centra Stomatološka poliklinika je, od početka pandemije koronavirusa imala dvije promjene uobičajenog procesa rada – tokom aprila 2020. i dijelu oktobra 2020. Direktorka navodi da su u tom periodu primali samo hitna stanja.

„Pacijenti u terapiji uvek dobiju (usmeno i u pisanoj formi) upustvo kako se ponašati ako se kontrola odloži  iz bilo kog razloga. Mimo toga, Ortopedija vilica je radila i radi učinkom koji zavisi od broja odsutnih, odnosno prisutnih zaposlenih radnika. Broj pacijenata je manji”, kazala je Ražnatović.

Pregledi kod ortodonta se, kako dodaje ona, zakazuju, ali pacijenti koji dolaze na prvi specijalistički pregled iz opština van Podgorice se primaju istog dana.

“Nisam u saznanju da ima pacijenata koji čekaju na pregled, a upućeni su i javili se u Stomatološku polikliniku”, rekla je Ražnatović.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply