Prva nagrada za predstavu Debela

Pobjednik drugog izdanja Prvog internet regionalnog festivala teatra za djecu PIR 2 je predstava Debela (14+), Pozorišta mladih Novi Sad, a tu odluku donijela je publika na osnovu 612 lajkova i 3.562 pregleda.

Drugo mjesto osvojila je predstava Snežana i sedam patuljaka (7+) Pozorišta “Boško Buha” iz Beograda sa 547 lajkova i 5.959 pregleda, dok je treće mjesto pripalo predstavi Gradskog pozorišta Podgorica Tri praseta (3+) sa 345 lajkova i 7.151 pregleda.

Drugo izdanje Prvog internet regionalnog festivala teatra za djecu PIR 2 završeno je 22. aprila, a publika širom regiona i svijeta je od 1. do 9. aprila imala priliku da na youtube kanalu Gradskog pozorišta Podgorica, pogleda predstave devet teatara iz Crne Gore, Srbije, BiH i Hrvatske. Sve predstave su imale jednak online život, pa su za gledanje I lajkovanje bile dostupne 14 dana.

Direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica istakao je da su i u ovakvim vremenima uspjeli da održe produkciju, što je najveća dobit ovakvog festivala.

“Osim produkcije održali smo i kvalitet, što znači da ova COVID afera nije uticala na kreativnost i pamet. Ovo je je jedna plemenita misija kojom se svi bavimo. Duboko se nadam da je ovo posljednji festival ovakve vrste. Pozorište jedino ima smisla ukoliko ima salu i povratnu informaciju publike. Nadam se da ćemo se u budućim vremenima okupljati, što i jeste svrha ovakvih događaja. Nijesam pristalica teze da je važno učestvovati, važno je i pobjeđivati. Nadam se da će PIR biti inicijacija za festival gdje ćemo se uživo sretati i nadmetati”, kazao je  Koprivica.

Umjetnički direktor Gradskog pozorišta Podgorica Dušan Kovačević smatra da je značaj festivala u tome što su djeci širom regiona prikazali kvalitetne programe, zabavne i edukativne, o čemu govori i odziv publike ali i medijska ispraćenost.

“Pozorišni festival postoji jedino u salama i to je jasno. Ovo jeste prinudno rešenje, ali mi je drago što je okupilo region opet i što smo imali priliku da prezentujemo naš rad, zadržavajući bogatstvo svoje kulture i jezika”,  kazao je Kovačević.

Učesnici PIR 2  festivala bili su i Gradsko kazalište Žar ptica iz Zagreba   sa predstavom Mala sirena (6+), Pozorište mladih Sarajevo sa Bajkom o bajkama”(7+), kao i Dječje pozorište Subotica koje je izvelo Pustolovine Toma Sojera (5+). U konkurenciji su bili i Malo pozorište “Duško Radović” iz Beograda sa Pepeljugom (5+), Pozorište lutaka Pinokio iz Beograda sa predstavom Bela griva (7+) i Nikšićko pozorište sa komadom Kraljević I prosjak (12+).

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply