Učili djecu kako da se ponašaju ako se izgube

Foto: MUP CG

Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova, Područna jedinica Herceg Novi i stručni tim Knightsbridge škole iz Tivta održali su edukativno predavanje djeci od šest do 11 godina o tome kako da se ponašaju ako se izgube.

Kako je saopšteno iz MUP-a, predavanje je održano nakon nedavnog nestanka i uspješno okončane portage za osmogodišnjom djevojčicom Kjarom u Kotoru. Tema predavanje bila je Šta dijete može uraditi i kako se ponašati ako se izgubi ili odvoji od roditelja/pratioca.

Navodi se da je, pored vatrogasaca/spasilaca, u edukaciji učestvovao i belgijski ovčar Rex – pas tragač Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi.

“Poslije održane prezentacije koja je bila propraćena brojnim pitanjima, kako na navedene teme tako i o tome kako se trenira i koristi pas tragač u akcijama potrage i spašavanja, Rex je, na veliku radost djece, na praktičnom primjeru pokazao svoje vještine”, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a su kazali da je potraga za nestalom djevojčicom događaj koji je, kroz masovni odziv nadležnih službi, volontera i građana, ne samo pokrenuo sistem zaštite i spašavanja već i određena pitanja koja se tiču neophodnosti nabavljanja i treniranja potražnih pasa.

“Na taj način bi Crna Gora jednog dana imala četu vodiča sa obučenim psima za pretraživanje terena i pronalaženje nestalih i lica pod ruševinama“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Mina

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply