Opštine spremne da ustupe prostore za vannastavne aktivnosti djece

Foto: UNICEF CG/ Duško Miljanić

Zajednica opština Crne Gore pridružila se apelu UNICEF-a da se škole otvore uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Iz Zajednice je  istaknuta spremnost da se kroz saradnju opštinskih vlasti i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Instituta za javno zdravlje obezbijedi prostor za bezbjednu neposrednu nastavu u lokalnim zajednicama.

“Obezbjeđivanjem prostora za predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje na otvorenom i u zatvorenom ambijentu opštinske vlasti bi pomogle da se riješi problem prenatrpanih škola i vrtića. Takođe, time bi se djeci pogođenoj siromaštvom, koja nemaju nove tehnologije i digitalne vještine da prate online nastavu, omogućilo da bezbjedno nastave offline školovanje tokom pandemije”, poručio je predsjednik Skupštine Zajednice opština Crne Gore dr Ivan Vuković.

Ovakav vid podrške opštinskih vlasti značio bi i da se u prostorima lokalne zajednice mogu organizovati vanškolske aktivnosti tokom pandemije, što bi, nakon godine dana izolacije, imalo značajan uticaj na učenje, fizičko i mentalno zdravlje djece i adolescenata.

“Jednogodišnje odsustvo iz đačkih klupa zbog pojave epidemije zasigurno je ostavilo negativnih posljedica na proces obrazovanja i vaspitanja djece i učenika. Shvatajući koliki je značaj socijalizacije i institucionalnog okvira za obrazovanje najmlađih, u potpunosti podržavamo apel UNICEF-a i uključićemo se u zajedničke napore svih institucija da se obezbijede uslovi za neposredno izvođenje nastave, koje će na najbolji način odgovoriti potrebama djece nakon dugog perioda izolacije”, kazao je predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore Dušan Raičević.

Saradnja opštinskih vlasti sa školama svakako je dio politika za mlade na lokalnom nivou.

“Zajednica opština će, koristeći svoje organizacione strukture i kanale komunikacije, pružiti punu podršku zajedničkom radu lokalnih vlasti, obrazovanih ustanova i resornog Ministarstva da kroz adekvatnu organizaciju rada obrazovanih ustanova, što veći broj djece bude obuhvaćen neposrednim procesom nastave, koja će se odvijati u bezbjednom okruženju. Kvalitetnom podrškom procesu obrazovanja daće se ključni doprinos ostvarivanju politika za mlade na lokalnom nivou, što je interes i strateški cilj svake lokalne zajednice“, kazao je generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander smatra da bi saradnja između opštinskih vlasti i škola omogućila da iduća školska godina bude inkluzivnija i mnogo boljeg kvaliteta. Na taj način bi škole mogle i da ostanu otvorene do kraja pandemije.

“I lokalne i nacionalne vlasti imaju obavezu da rade zajedno kako bi organizovale bezbjedno, inkluzivno i kvalitetno obrazovanje za svako dijete tokom pandemije. To je njihova odgovornost prema djeci Crne Gore, roditeljima i građanima. UNICEF je spreman da podrži ove napore”, poručio je Santander.

UNICEF je takođe iskazao spremnost da podrži dijalog između opštinskih vlasti i Ministarstva finansija i socijalnog staranja kako bi se pronašli održivi modeli finansiranja dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju i drugih usluga socijalne i dječje zaštite. UNICEF i Zajednica opština radiće zajedno i na promociji MMR imunizacije širom zemlje.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply