Kako podesiti ključne bezbjednosne postavke na društvenim mrežama

Kako bismo zaštitili naše najmlađe na internetu, potrebno je da znamo što više o bezbjednosnim postavkama. Za početak ćemo se fokusirati na dvije najpopularnije mreže koje djeca danas koriste – Instagram i TikTok. Da biste kao roditelji zaštitili djecu od neprimjerenih poruka, komentara i nepoznatih ljudi na Instagramu, podesite pravila privatnosti.

Profili na Instagramu mogu biti privatni ili javni. Međutim, privatni profili smanjuju mogućnost dolaska u kontakt sa nepoznatim ljudima.

Ovu opciju možemo podesiti ulaskom na Postavke – klikom na opciju Privatnost, zatim odabirom privatnog korisničkog računa.

Ispod ove opcije možemo podesiti i interakciju drugih korisnika sa našom djecom. Klikom na opciju “komentari” možemo ograničiti ili blokirati komentare korisnika, kao i sakriti uvredljive komentare.

Klikom na opciju “oznake” možemo odrediti ko sve može označiti našu djecu na fotografijama.

Dok klikom na opciju “spominjanja” možemo uticati na to ko sve može pomenuti našu djecu na svojim Instagram pričama.

Kada smo podesili sve stavke na Instagramu, isto možete učiniti i na društvenoj mreži TikTok.

S obzirom na to da jedan običan video, javno objavljen na profilu može doći i do milion ljudi, veoma je važno da našu djecu zaštitimo od neprimjerenog sadržaja, opasnih trendova i interakcije sa strancima.

Prvi korak u zaštiti djeteta na TikToku jeste, kao i na Instagramu, prelazak sa javnog na privatan profil.    

Ulaskom na podešavanja, klikom na Privacy, zatim odabirom opcije “private account”.

U podešavanjima se takođe nalazi opcija Digital Wellbeing koja omogućava 2 važne stvari – Screen Time Management i Restricted mode.

Prva opcija, Screen Time Management, omogućava podešavanje dozvoljenog vremena na samoj aplikaciji. Od minimalnih 40 do maksimalnih 120 minuta.

Restricted mode štiti dijete od neprikladnog sadržaja. Ona omogućava filtriranje neželjenih poruka, uvredljivih komentara, ali i daje mogućnost blokiranja pretrage određenih ključnih riječi, kao i samih naloga koji se prepoznaju kao neadekvatni ili zlonamjerni.

Obje opcje su zaštićene kodom koji postavlja osoba koja je izabrala ove opcije.

Za dodatnu zaštitu, TikTok nudi i roditeljski nadzor. U podešavanjima kliknite na opciju “Family Pairing”, što omogućava da sa svog telefona podešavate dječije korištenje same aplikacije. A sve što je potrebno jeste da ovu opciju kliknete sa vašeg i dječijeg telefona, pa skeniranjem koda uvežete naloge.         

Internet je prostrano mjesto, pa jedini način na koji možemo zaštititi našu djecu jeste roditeljskim nadzorom i razgovorom punim razumijevanja.       Korisni linkovi: TikTok: https://www.tiktok.com/safety/resources/for-parents?lang=en, Instagram: https://about.instagram.com/blog/tips-and-tricks/privacy-and-safety-tips-for-instagram

Ovaj tekst, namijenjen prvenstveno roditeljima, dio je projekta koji udruženje Roditelji organizuje u saradnji sa Fakultetom političkih nauka i Agencijom za elektronske medije. Osim radionica koje su u cilju bezbjednog surfovanja organizovane za veliki broj osnovaca iz Crne Gore, uskoro će biti objavljeni i tutorijali o bezbjednosti djece na društvenim mrežama namijenjeni roditeljima, kao i vodič. Sve to dio je projekta „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije unutar i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije“ koji u pomenutim zemljama sprovode UNESCO, UNICEF i UNDP, a finansira Fond za izgradnju mira (UN PBF).

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply