Vršnjaci izmislili i objavljivali da je djevojčica kidnapovana

Jedna djevojčica iz Crne Gore već neko vrijeme preživljava pakao, jer je grupa vršnjaka riješila da je maltretira, kreirajući lažne profile na jednoj društvenoj mreži i objavljujući da je nestala. Preko TikTok naloga dijelili su uglavnom montirane fotografije ove djevojčice, a nedavno su napravili i lažnu objavu da je kidnapovana, da se traži odšteta, kao i da je posljednji put viđena na primorju, kod jednog  restorana.

“Uskoro će ove slike biti na bilbordima, a vijesti o njenom kidnapovanju će biti istinite”, napisali su vršnjaci ove djevojčice na mreži TikTok.

Zbog cijele situacije juče je, prema informacijama portala Mondo,  morala da reaguje i policija.

Ovakva vrsta nasilja je još jedno upozorenje za roditelje u vezi svega onoga što se dešava na TikToku.

Na dodatni oprez navode i izazovi sa te društvene mreže. Najnoviji se među korisnicima širi i danas, pa su dječaci pozvani da tokom današnjeg dana prilaze svojim drugaricama, ali i nepoznatim djevojčicama, da ih pipkaju i sve to zabilježe kamerama svojih mobilnih telefona, a onda i pošalju svojim drugarima ili objave javno.

Ovo pozivanje na kršenje ljudskih i dječjih prava prva je primijetila švedska policija, koja je i upozorila javnost na opasnost. Prema informacijama tamošnjih medija, policija je pozvala sugrađane da prijave ove snimke, ali i same pozive na takve radnje.

“Ukoliko se takav poziv ili snimak pojavi na mrežama, odmah obavijestite policiju”, upozorila je policija, kako roditelje, tako i škole.

U saopštenju se navodi da je u pitanju radnja koju je vjerovatno jedno ili nekoliko djece započelo kao zabavu, ne shvatajući da može da izazove ozbiljan problem.

“Mladi to vide kao zabavnu stvar, ali ne znaju kakve posledice to može da ima. Roditelji mogu da iskoriste priliku i da razgovaraju sa njima šta je legalno, šta nije, kao i šta je prikladno i neprikladno. Razlog za ovo saopštenje je da skrenemo pažnju na ponašanje djece koje može biti kriminalno”, navodi se u saopštenju.

Ovo je samo jedan u nizu uznemirujućih izazova koji kruže ovom novom društvenom mrežom, koja je, za kratko vrijeme, pobrala veliki broj korisnika širom svijeta.

Dječji psiholog Milica Milkić kaže da je u pitanju nasilje i to na više nivoa.

“Svako iskustvo tog tipa, koje podrazumijeva pipkanje ili bilo koju vrstu dodira koje jedna osoba ne želi je traumatično i spada u seksualno nasilje. To što su ovdje još i dodali snimanje, dodatno pojačava opasnost i dodaje elemente sajber nasilja. To takođe pojačava traumu kod djece, koja može da ostavi posljedice za cijeli život”, upozorava ona.

Takođe, dodaje, može se reći da se time stavlja i djevojčica kao pripadnica ženskog pola na neku inferiorniju poziciju.

“Djevojčica se time tretira kao seksualni objekat i kao neko ko je potčinjen, nepoštovan, umjesto kao ravnopravan.”

Kako je objasnila psihoterapeut Snežana Anđelić, problemi nastaju jer preko društvenih mreža nema empatije i razumijevanja, pa se djeca na ovakvim mjestima usude da predlože i urade čak i ono za šta znaju da je inače nedozvoljeno.

Izvor: Mondo

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply