Prošle sedmice od koronavirusa bolovalo 0.03 odsto osnovaca

Tokom prošle sedmice, kada su škole radile u 14 opština i organizovana je neposredna nastava za sve polumaturante, od koronavirusa je bolovalo 0.03 odsto osnovaca u zemlji. Među srednjoškolcima taj procenat je bio 0.14. Sličnu statistiku Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je objavilo i kada je riječ o nastavnicima.

Odlukom Ministarstva, škole i vrtići su od posljednjeg ponedjeljka radili u 15 opština, odnosno u Plavu, Gusinju, Petnjici, Herceg Novom, Žabljaku, Tivtu, Kotoru, Plužinama, Budvi, Tuzima, Rožajama, Baru, Ulcinju, Bijelom Polju i Cetinju. U učionice su zbog pripreme za eksterne ispite, osim polumaturanata, vraćeni i svi maturanti.

Nadležni u Ministarstvu prosvjete se prilikom odluka o radu škola i vrtića, rukovode kriterijumom kolika je četrnaestodnevna incidencija u pojedinim opštinama, a kada se uporede podaci i provjeri zvanična statistika, može se zaključiti da kada je više od 700 zaraženih na 100 hiljada stanovnika, škole ostaju zatvorene.

Početkom sedmice portal Roditelji.me tražio je od Ministarstva prosvjete da pojasni li će se istim kriterijumima voditi i u budućem odlučivanju, kao i da li smatraju nelogičnim popuštanje mjera na gotovo svim poljima, osim u obrazovanju. Odgovora za sada nema, kao ni komentara na apel UNICEF-a i ostalih organizacija koje zastupaju interese djece, roditelja i prosvjetnih radnika.  

Od 43 predškolske ustanove u Crnoj Gori, prošle sedmice radilo je 25. Od ukupnog broja djece u vrtićima, kojih je 21.300, u periodu od 5. do 9. aprila nije zabilježen nijedan slučaj obolijevanja od koronavirusa, dok su u izolaciji bila samo četiri mališana. Od ukupno 1.608 zaposlenih u predškolskim ustanovama prošle sedmice je u izlolaciji bila samo jedna osoba.

Prema informacijama sa sajta covid19.edu.me, od 170 osnovnih škola prošle sedmice je radilo 60. Osnovaca u Crnoj Gori je 68.629, a od tog broja prošle sedmice bilo je 23 oboljelih, odnosno 0.03 odsto. Procenat učenika osnovnih škola koji su bili u izolaciji bio je 0.2. Među nastavnicima koji predaju u osnovnim školama, kojih je ukupno 6.309 oboljelo je njih 17, odnosno 0.27 odsto, a u izolaciji ih je bilo 0.42 odsto.

Slične brojke Ministarstvo prosvjete bilježi i u srednjim školama. Od 58 srednjih škola, prošle sedmice je otvorena 31. Od 26.953 srednjoškolca koronavirusom je zaraženo 39, odnosno 0.14 procenata. U izolaciji su u periodu od 5. do 9. aprila billa 84 đaka ili 0.3 odsto. Od ukupno 3.191 nastavnika koji su zaposleni u srednjoškolskim ustanovama, u istom periodu je prijavljeno da ih je 13 oboljelih i 13 u izolaciji, što je 0.4 procenta.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply