Iniciraće izmjene Krivičnog zakonika već u četvrtak

Premijer Zdravko Krivokapić pokrenuće već na narednoj sjednici Vlade Crne Gore inicijativu za izmjenu Krivičnog zakonika. To je saopštio na današnjem sastanku sa predstavnicama udruženja Roditelji – izvršnom direktorkom Kristinom Mihailović i advokaticom Majom Živković.

Povod za ovaj sastanak bilo je nedavno seksualno nasilje u kojem je žrtva bilo devetogodišnje dijete, nakon čega je reagovalo udruženje Roditelji, kao i brojni građani u više gradova Crne Gore.

Ocjenjujući da je preventivno djelovanje od izuzetne važnosti, Krivokapić je naveo da su neophodne što hitnije promjene u sistemu zaštite djece od svih vidova nasilja, pogotovo od seksualnog nasilja.

“Slučaj koji brine svakog građanina, povod je za današnji sastanak. Ne mora neko da bude roditelj da bi pokazao pažnju koju moramo da imamo jedni prema drugima. Apsolutno podržavam u cjelosti vašu inicijativu. Zagovornik sam pojačanja krivičnih sankcija. Kažnjivost mora da bude mjera za one koji ne mogu da razumiju ili da obuzdaju svoje nagone”, istakao je premijer Krivokapić.

Prema njegovoj ocjeni, registar prestupnika treba da ima izuzetnu preventivnu funkciju.

“Postojeći Registar je potrebno preispitati, unaprijediti i definisati ko ga vodi, kakva je procedura vođenja i kako mu se pristupa”, poručio je Krivokapić.

Premijer je sa blagonaklonošću prihvatio ideju predstavnica Udruženja da bi Savjet za prava djeteta, koji funkcioniše pri Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, mogao preći pod direktnu ingerenciju premijera i Vlade, kako bi bio što efikasniji i što bolje doprinio rješavanju svih pitanja koja se tiču djece.

Mihailović je zahvalila premijeru na razumijevanju i zatražila da se hitno uđe u proceduru izmjena zakonske regulative.

“Ta zakonska regulativa mora omogućiti veće kazne za počinioce djela protiv polnih sloboda prema maloljetnicima, nemogućnost ublažavanja kazni, uređenje registra počinilaca, obezbjeđivanje psiohiološko-socijalne podrške za žrtve i njihove porodice, kao i nadzor počinilaca ovih nedjela“, kazala je Mihailović.

Ona je rekla da je udruženje Roditelji prethodnih 6 godina više puta od institucija tražilo da se ovi zahtjevi ispune, ali da pozitivnih pomaka nije bilo.

“Prije oko tri godine smo imali i konkretne dogovore i aktivnosti koje su trebali da dovedu do pomenutih promjena. Plan je bio, između ostalog, da se izmijeni i Krivični zakon, ali se to nije desilo u roku koji je bio planiran, a to je kraj prošle godine“, kazala je Mihailović, koja se osvrnula i na neadekvatno postpuanje sudova u konkretnim slučajevima.

Sagovornici su saglasni i da bi mediji trebalo da posvete veću pažnju ovoj temi.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply