Sjutra se otvaraju škole i vrtići u Herceg Novom, Kotoru i Plužinama

Javne i privatne obrazovno – vaspitne ustanove od sjutra će ponovo biti otvorene u Herceg Novom, Kotoru i Plužinama, saopštilo je danas Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Te opštine su se pridružile spisku na kojem su Gusinje, Plav, Petnjica, Rožaje, Žabljak, Andrijevica, Danilovgrad, Budva, Tivat, Kolašin i Tuzi, u kojima su rade vrtići i škole.  

U ostalim opštinama u Crnoj Gori javne i privatne predškolske ustanove neće raditi, odnosno nastava će i dalje biti organizovana na daljinu.

Iz Minustarstva podsjećaju da u opštinama u kojima su se stekli uslovi za otvaranje obrazovno-vaspitnih ustanova, škole mogu da izaberu jedan od dva ponuđena modela nastave, u skladu sa prostornim kapacitetima škole.

Prvi model podrazumijeva da sva djeca idu u školu uz poštovanje epidemioloških mjera, što je ujedno i preporuka svim školama koje imaju mogućnost za sprovođenje ovog modela. Drugi model za osnovne škole nalaže da učenici prvog ciklusa (učenici prvog, drugog i trećeg razreda) obavezno prisustvuju nastavi u školi dok učenici ostalih razreda naizmjenično smjenjuju. Preporuka vezana za primjenu drugog modela u srednjim školama je da učenici četvrtog razreda obavezno idu u školu, dok se ostali razredI naizmjenično smjenjuju. Obaveza je da se praktični dio nastave održava, kako u školi, tako i kod poslodavca

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply