Ko se od koga razveo?

PIŠE: Marija Manojlović, psihološkinja, Psihosinergija

Ko se od koga razveo? F je navršio devet godina, a N je djevojčica koja ima jedanaest godina. Dolaze na razgovor u pratnji njihove mame.

P: Koliko sam shvatila, vi nemate problem što se tiče komunikacije sa vašim bivšim mužem?

M: Za sada nemam. Nadam se da će… mislim volejla bih da tako i ostane.

P: Šta ste rekli djeci, kako ste im objasnili?

M: Mislim tata je to malo teško prihvatio, ali problem traje već godinama unazad, tako da je bilo dosta i svađa. Nerado priznajem, ali više puta su i djeca bila prisutna.

P: Znači, vi ste odlučili da se razvedete ?

M: Da.

P: I kako ste im to saopštili?

M: Pa očekivala sam iskreno i jednu i drugu reakciju. Objasnila sam im da se mama i tata ne vole i da neće više živjeti zajedno, ali da to ne mijenja ništa prema njima. Da se tu ništa ne mijenja što se tiče dosadašnjih navika, obaveza, dešavanja. Pošto meni mama i tata žive jako blizu i imam jako veliku pomoć od njih. F me je pitao gdje ćemo mi sada da živimo, ja sam rekla da ćemo iznajmiti stan, živjećemo u stanu.

P: A šta im je tata rekao?

M: Tata je…ja sam nekako gledala da to spustim na njihov nivo… naravno stres je kako god, ali sam pazila da bude što manji stres za njih… A tata se okrenuo i rekao, e pa pošto ste dovoljno veliki i razumijete, mama više ne voli tatu i mama više ne želi da živi sa tatom i mama i tata će da se razvedu. N je tad počela da plače, mislim da je nešto puklo u njoj. Loše im je saopštio. I oni su se poljuljali… Malo će kod mame pa će malo kod tate…

P: Ne smijete da mijenjate, vrlo je bitno da ne mijenjate ako ste se sad tako dogovorili da su oni preko radne nedelje kod vas, a vikendom kod tate držite se toga. Da bi mogli ponovo da povrate sigurnost i da uđu u neku rutinu. I bilo bi dobro da tata ne bude tata za provod, a mama za školu i učenje. Sve obaveze koje imaj kod vas, neka imaju kod njega.

M: Dobro.

P: Sad ću ja njih da pozovem, da vidim šta su oni crtali.

(F i N ulaze)

N: Meni nedostaje tata.

P: Nedostaje ti, a tebi F?

F: Onako

.P: A da li ste pitali mamu i tatu šta se desilo, zašto su se oni razdvojili?

N odmahne glavom. P: Bitno je da znate da smijete mamu i tatu da pitate sve što vas zbunjuje. Zar nije tako? (N slegne ramenima)

P: I ti N smiješ slobodno da kažeš naglas ako ti tata nedostaje. Niko neće da se ljuti. (N ćuti)

P: Vjeruj mi ako kažeš mami da ti nedostaje tata, ona će da ga pozove telefonom ili da te utješi ali sigurno neće da se ljuti u redu?

N: Da.

P: A da li znate da i mama i tata vas najviše vole i da to što se oni ne slažu nema nikakve veze sa vama?

F: Da.(N slegne ramenima)

Ostavite djeci prostora da vas pitaju. Ne dozvolite da razvod postane tabu tema u vašoj porodici. Objasnite im da se vaša ljubav prema njima ne mijenja. Dogovorite se šta ćete reći djeci unaprijed kako bi se vaše priče poklapale. Držite se dogovora o viđanju kako bi im pomogli da se ponovo osjete sigurno i da prebrode fazu promjene. Dozvolite djeci da iskažu svoja osjećanja bez straha. Oni imaju pravo da i pred mamom vole tatu i pred tatom da vole mamu. Ne učite ih da skrivaju svoja osjećanja, da ih se stide, ili da vam udovoljavaju i budu neiskreni.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply