Planiraju sveobuhvatnu reviziju obrazovnih programa

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta planira da uradi sistematičnu, sveobuhvatnu i objektivnu reviziju više predmetnih programa za osnovnu i srednju školu, zbog čega Ministarstvo, među kojima i onog za Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost jer su u prethodnom periodu dobili brojne primjedbe stručne i laičke javnosti.

Ministarka Vesna Bratić je to najavila u odgovoru na pitanje poslanika DF-a da li resorno Ministarstvo planira da u bliskoj perspektivi krene u izmjenu diskriminatorskih i idelološki motivisanih nastavnih programa.

Dokle se stiglo sa izmjenom nastavnog plana i programa za osnovno i srednje obrazovanje kojim bi se vratili u obaveznu literaturu pisci koji su bili uklonjeni: Desanka Maksimović, Meša Selimović, Aleksa Šantić i na kraju Petar II Petrović Njegoš”, pitao je Đurović.

Bratić je kazala da su razlozi iz kojih su uklonjeni iz školske lektire više nego jasni.

Ona je dodala da se u petom razredu čita Desanka Maksimović i pjesme Strepnja i Pjesma mojoj baci, kao i Derviš i smrt Meše Selimovića. 

“I pored kompjutera i pored smart telefona, i dalje se čita i čitaće se Branko Ćopić”, kazala je ona.

Odgovarajući na pitanje poslanice URA-e da li se prosvjetni radnici mogu nadati finansijskoj podršci, Bratić je podsjetila da su zatekli državu koja se nalazila pred bankrotom.

“Prosvjetni radnici pokazali su veliku odgovornost i posvećenost pozivu. Neću biti zadovoljna svojim radom ako vi ne budete zadovoljni njegovim rezultatima u ovom domenu”, navela je ona.

Bratić je rekla da će učiniti sve da ispoštuje rad prosvjetara u finansijskom domenu, ali koliko to omogućava budžet.

Izvor: Barski portal/RTCG

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply