Koronu kod djece ne shvatati olako, troje bilo na kiseoniku

U posljednja tri mjeseca u Institutu za bolesti djece hospitalizovano je 39 COVID pozitivne djece, a troje od njih je bilo na kiseoničnoj terapiji.  Da i djeca mogu biti životno ugrožena zbog ovog virusa potvrđuje direktorka pedijatrijske klinike Instituta za bolesti djece dr Veselinka Đurišić, koja je upozorila da koronu kod najmlađih ne treba shvatati olako.

Prema njenim riječima, 39 COVID pozitivne djece je u posljednja tri mjeseca otpušteno iz bolnice i oporavljeno ili su u dobrom opštem stanju.

“Pacijenti su odvojeni. Imamo Odjeljenje za izolaciju, kao i Odjeljenje intenzivne njege, gdje su pacijenti kojima je neophodna mehanička ventilacija ili intenzivnija i duža primjena kiseonične terapije. U ovom periodu bila su tri djeteta na Intenzivnoj i oni su oporavljeni ili su u oporavku”, kazala je Đurišić.

Kazala je da su i u Centru za neonatologiju imali četiri COVID pozitivne bebe, a neke su bile izolovane zbog majki koje su imale infekciju.

Đurišić ističe da se kod djece koja su zaražena koronavirusom najčešće javljaju respiratorni simptomi.

“Počinje sa malom temperaturom, simptomima ko što je suvi kašalj i slično i onda se dešava upala pluća koja može biti jednostrana ili obostrana, što zahtijeva bolničko liječenje ili liječenje u Domu zdravlja”, objašnjava Đurišić.

Dodaje da su u Institutu hospitalizovana djeca koja zahtijevaju kiseoničnu terapiju u skladu sa nalazima pluća.

“Drugi simptomi koje ispoljavaju pacijenti su dijareja, povraćanje i kod djece lako dođe do gubitka tečnosti zbog čega moraju takođe biti hospitalizovani”, kazala je ona.

Kako je dodala, među pozitivnim pacijentima ima i onih koji su testirani zbog hirurških intervencija, pa se ispostavilo da imaju koronavirus.

“Ne treba koronu kod djece shvatati olako, jer smo se borili za život nekoliko djece zbog toga. Ne treba minimizirati simptome kod djece”, upozorila je Đurišić.

Upozorava da su se roditelji opustili i da se ne smiju zanemariti higijena usne duplje, ruku, kod koga spavamo i sa kim se družimo.

“Bili smo na početku bez crijevnih infekcija, a sada imamo povećan broj djece koja se javljaju sa tim problemom, kao i one koja su COVID pozitivna. Crijevne infekcije znaju biti izuzetno opasne i ne smijemo ih zanemariti”, zaključila je doktorka i poručila da se mjere moraju poštovati.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply